INVESTIGACIÓ JUDICIAL
Crònica 24/05/2011

La Fiscalia es querella contra exdirectius de La Seda

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra exgestors de La Seda, entre ells l'expresident Rafael Español, per quatre operacions irregulars que haurien descapitalitzat l'empresa química.

Elena Freixa / Laia Espín
2 min
La química catalana es dedica a la fabricació d'envasos de plàstic PET  i té una fàbrica al Prat de Llobregat.

Barcelona.La gestió dels exdirectius de l'empresa química catalana La Seda torna a estar sota sospita. Les irregularitats detectades pel fiscal especialitzat en delictes econòmics poden ser constitutives de delictes d'apropiació indeguda, falsedat, administració deslleial, delicte fiscal i contractes simulats. Per aquest motiu, la Fiscalia ha presentat una querella criminal als jutjats del Prat de Llobregat i demana es tramiti en quatre peces separades. Cada causa seria una operació irregular descrita en la querella del ministeri públic, que s'haurien produït sota la presidència de Rafael Español, que va esgotar el seu mandat el 2009. La querella també es dirigeix totalment o parcialment contra altres antics responsables de la firma. És el cas de l'anterior director general corporatiu, Aurelio González-Isla, i de l'exdirector financer, Carlos José Sanz.

Les quatre causes investigades

Entre les irregularitats que recull la Fiscalia, hi ha un cas d'una "factura fictícia" amb motiu d'una venda de 60.000 tones de material, el 2008, que clients de Rússia i Tunísia asseguren que no han rebut mai ni l'han pagada.

En segon lloc, el fiscal s'atura en dos préstecs participatius fets per La Seda a una altra societat, Jatroil. L'objectiu dels préstecs era desenvolupar un projecte de producció de biocombustible i buscar uns terrenys per fer cultiu. El rescabalament causat per aquesta operació, que no es va arribar a fer mai, se situa, segons la querella, en 18,1 milions d'euros. Per aquesta causa, el ministeri públic imputa també l'administrador de l'empresa encarregada de buscar els terrenys, Carlos Gutiérrez, de Nuevo Sol Granadella, i dos responsables de la firma Jatroil. Les pèrdues ascendeixen a 8, 3 milions amb una tercera operació irregular de compravenda d'accions pròpies. La intervenció de les empreses Imatosgil Investimentos, Fibracat, i Lloguer i Inversions Eivissa en aquest entramat financer ha portat la Fiscalia a querellar-se contra els seus gestors. Finalment, també s'ha investigat una operació de "venda fictícia" de llicències a Provimola d'una patent química per fabricar i explotar plantes de plàstic al Pròxim Orient.

La Seda és una empresa catalana amb presència internacional dedicada a la fabricació d'envasos de plàstic PET. Té una planta de producció al Prat de Llobregat amb 180 treballadors. Després dels greus problemes financers, accentuats amb l'esclat de la crisi, l'ampliació de capital de 300 milions i la concessió d'un crèdit per part de l'ICF el 2010 van permetre tornar a la normalitat l'any passat i deixar enrere situacions crítiques que van portar a suspendre l'activitat a la fàbrica diverses vegades i també a interrompre la cotització.

stats