ALIMENTACIÓ
Crònica 14/06/2011

Flequers i sindicats declaren la guerra al "pa il·legal"

El sector del pa està en peu de guerra: les fleques tanquen i es perden llocs de treball per culpa de la "competència deslleial" que fan algunes botigues que venen pa sense tenir les condicions per fer-ho.

Thaïs Gutiérrez
4 min
Flequers i sindicats declaren la guerra al "pa il·legal"

Barcelona.Comprar una barra de pa, avui en dia, és fàcil. Es pot fer a qualsevol hora i en llocs tan diferents com una benzinera, una verduleria o una botiga de tot a 1 euro.

No es tracta de pa de qualitat, això se sap, són barres fetes a partir de masses precuinades que s'escalfen al forn i que es venen a preus irrisoris. "Aquesta nova realitat està enfonsant el sector del pa", segons denuncia Andreu Llargués, president de la Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers.

Les xifres ho corroboren: en els tres últims anys han hagut de tancar un 40% dels forns que hi havia a Catalunya, segons dades de la Federació, i la UGT denuncia que des del 2009 es perd un lloc de treball cada dia en aquest sector i la contractació s'ha reduït en un 46% des del 2007. A més, des de principis d'aquest any s'han perdut 512 llocs de treball a les fleques catalanes, segons els sindicats.

"Ens estan portant a un desastre total", lamenta Llargués, que denuncia "competència deslleial" per part d'aquestes botigues. "Nosaltres, a les fleques, no podem vendre benzina o verdures, per què ells sí que poden vendre pa?", es pregunta.

Segons David Papiol, secretari general de la Federació Agroalimentària de la UGT de Catalunya, aquests negocis venen un pa "sense cap garantia". "És un producte sobre el qual no hi ha cap informació, no porta etiqueta, no està envasat i no sabem en quines condicions higièniques i sanitàries s'ha produït", es queixa Papiol, que demana més control sobre la venda d'aquest producte. Les fleques estan sotmeses a una regulació més estricta, que té com a marc la llei de tècnica sanitària, que és estatal, i la de la Generalitat. La regulació estableix que totes les fleques compleixin unes mínimes condicions de seguretat i higiene, etiquetatge dels productes i espai mínim tant de la botiga com de l'obrador.

Papiol, de la UGT, denuncia que saltar-se totes aquestes normes és il·legal i recorda que "hi ha una llei de l'any 98 que prohibeix fer pa sense condicions".

Miguel Ángel Domínguez, secretari general de la Federació Agroalimentària de CCOO, parla d'un problema de "seguretat alimentària". "La falta de control en aquestes botigues juga en contra dels consumidors -diu-, i en contra del sector perquè està portant moltes pèrdues de llocs de treball", lamenta el representant de CCOO.

Els responsables d'aquests establiments sota sospita prefereixen eludir les preguntes. Al barri de l'Eixample, a Barcelona, on n'hi ha molts, els seus propietaris van eludir respondre les preguntes sobre la procedència del pa que venen o la normativa que compleixen.

"Ja no mengem pa"

La proliferació de botigues on es ven aquest "pa il·legal", com l'anomenen des dels gremis i sindicats, ha portat una altra conseqüència: "Ens hem acostumat a un pa dolent", diu el president de la Federació, Andreu Llargués. "El que és pitjor és que amb el temps hem anat deixant de banda el pa i ja no forma part de la nostra dieta, s'ha convertit en un producte prescindible, li hem perdut tot el respecte", es queixa Llargués. De fet, l'Estat ha passat de ser, fa quinze anys, el primer país consumidor de pa de la Unió Europea a trobar-se a la cua en consum d'aquest aliment. Domínguez, de CCOO, lamenta que "fins i tot hi ha pobles de Catalunya on ha desaparegut la fleca, que abans era una institució, perquè la gent ja no hi compra pa, prefereix anar a la benzinera a buscar-lo".

El preu del pa és un altre dels temes controvertits. Mentre que en benzineres i botigues obertes fins tard es poden trobar dues barres per 80 cèntims, o fins i tot menys, al forn el pa és més car. Tot i això, Llargués matisa que el preu actual del producte a les fleques "no és real, està per sota del que hauria de ser". N'explica el motiu: "El blat a Espanya s'ha acabat i ara l'hem de portar dels Estats Units, el Canadà o Austràlia i això és molt més car. El problema és que amb la competència deslleial d'aquestes botigues no podem apujar els preus i estem perdent beneficis".

Davant d'aquesta situació, el sector ha dit prou i dijous passat el president de la Federació de Gremis, acompanyat pel secretari general de la UGT, Josep M. Álvarez, i el seu homòleg de CCOO, Joan Carles Gallego, es van reunir amb el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena. De la reunió, en va sortir el compromís del Govern de fer complir la llei i augmentar les investigacions i, per tant, les sancions, a aquestes botigues que venen pa sense tenir les condicions necessàries. A més, es va decidir crear una mesa sectorial per buscar solucions ràpides a la crisi del sector. Llargués va explicar que els integrants d'aquesta mesa seran els cinc gremis catalans i els dos sindicats majoritaris, tot i que es convidarà a la reunions els representants de la Generalitat quan sigui necessari. S'espera que la primera reunió d'aquesta mesa sigui "aquesta setmana o com a molt la vinent", segons va avançar Llargués, perquè "la situació és greu".

Tant Papiol com Domínguez es mostren esperançats després de la reunió amb el conseller, tot i que el representant de CCOO demana que "el Govern es posi les piles de debò". En la mateixa línia s'expressa Llargués: "Esperem que l'augment d'inspeccions es tradueixi en més sancions per a aquestes botigues i que si es troben casos molt greus s'arribin a tancar".

stats