Crònica 11/04/2012

Foment i Pimec rescaten els plans per fusionar-se

E.f.
2 min

BARCELONA.Les patronals catalanes Foment del Treball i Pimec han reprès converses perquè finalment es concreti el projecte de fusionar-se. Els contactes encara estan "a les beceroles", segons van confirmar fonts pròximes a aquestes organitzacions empresarials, que van ser cautes després dels tres intents fallits dels últims anys per culminar la integració. Els presidents de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; de Pimec, Josep González, i de Fepime (la patronal de les pimes adscrita a Foment), Eusebi Cima, van recuperar els plans fa unes setmanes, segons va avançar el portal Economía Digital. Fonts de Foment van defensar que es tracta d'una unió "necessària per al país i per optimitzar recursos". L'objectiu últim, si tiren endavant les converses, és tenir un sol interlocutor que aglutini tant la gran com la petita empresa. Un mapa semblant al que hi ha a Madrid, on la CEOE és l'altaveu principal i, sota el seu paraigua, hi ha Cepyme, que representa la petita i mitjana empresa però participa en tots els òrgans de govern de la CEOE.

Damunt la taula hi ha un document de mínims presentat per Foment que recull aspectes que s'han d'abordar en la negociació. Previsiblement, les petites i mitjanes empreses reclamarien més pes dins la patronal del que ara els reserva Foment.

Els plans per construir una gran patronal catalana s'arrosseguen des de fa anys. L'últim cop que es van abordar sense èxit va ser el 2009. Entre els esculls hi havia les diferències entre totes dues organitzacions sobre la representativitat de les petites i mitjanes empreses. Fepime va sentir-se ignorada en les negociacions entre el llavors president de Foment, Joan Rosell, i el de Pimec, Josep González, i a més les organitzacions territorials de Foment -com la Cecot i la Foeg, de Girona- també estaven descontentes amb el procés. Tot plegat va fer que Foment plantés Pimec i s'aparqués el projecte per tercera vegada.

En les negociacions ara represes, les parts esperen resultats relativament ràpids. "No convé que la cosa s'eternitzi si la voluntat és ferma", va assegurar-se des de Foment.

stats