COOPERACIÓ
Crònica 28/03/2011

"Fomentarem el patrocini per compensar les retallades"

Recursos "Les empreses catalanes poden cooperar en projectes de desenvolupament" Filosofia "No hem de fer una política de partit"

Laia Altarriba
2 min

Des del dia 1 de març, Carles Llorens és al capdavant de l'Agència Catalana de Cooperació de la Generalitat. El nou director general explica quines alternatives està plantejant per compensar la retallada pressupostària que afectarà l'agència i quines prioritats de treball té.

Les retallades que ha anunciat el Govern afectaran el pressupost de l'Agència Catalana?

Si afecten a Sanitat, a Benestar Social o a Ensenyament, afectaran també a Cooperació. Intentarem que sigui el mínim possible, però ens afectaran. El que jo estic explicant és que intentarem compensar les retallades de tres maneres: parlant amb Europa, amb l'Agència Espanyola de Cooperació i fomentant el patrocini.

Fins ara no es parlava d'Europa?

No, no s'havia fet mai. A la Unió Europea hi ha molts recursos per a la cooperació, de manera que potser nosaltres podem gestionar-ne alguns. Pot ser una manera de compensar el reajustament. A Catalunya excel·lim en molts àmbits de la cooperació. Per exemple, fem molt bona feina treballant contra la malària, la sida i la tuberculosi, que són les grans malalties que hi ha a països del sud. Des de Catalunya podem ajudar a la Unió Europea a desenvolupar algun projecte de medicina per al sud .

També diu que vol parlar amb el govern espanyol?

L'Agència Espanyola de Cooperació està gestionant diners dels catalans i jo vull parlar amb ells per veure si podem establir algun tipus de diàleg o cooperació per compensar aquesta situació de reajustament pressupostari.

En què es concretaria la tercera via, la del patrocini?

Hi ha empreses catalanes que poden cooperar en projectes de desenvolupament. Creiem que podem estimular aquesta via. No compensarà tot el reajustament, però sí una part.

Potser hi ha ONGs que no estan d'acord amb aquest sistema de patrocini.

Evidentment. Són portes que obrim. El reajustament pressupostari ens està incitant a buscar nous recursos i jo com a persona responsable de l'àrea no sé si n'aconseguirem res, d'aquestes noves vies, però es tracta d'explorar nous territoris.

Més enllà del pressupost, ha dit que no vol trencar amb la feina que s'ha fet fins ara a l'Agència.

Jo crec en la continuïtat institucional. Nosaltres no hem de fer una política de partit ni ideològica, sinó de país, i això requereix grans consensos. Però amb quina dificultat em topo? Que hi ha un pla director aprovat al juliol del 2010 sobre el qual no hi havia un consens ampli, ja que CiU hi va votar en contra.

Què no comparatiu del pla director vigent?

A mi m'hi falta una estratègia que mostri que és Catalunya qui l'ha fet. L'actual pla podria pertànyer a una altra regió espanyola o país europeu. No es nota que és Catalunya.

stats