URBANISME
Crònica 25/08/2011

El Fòrum, la peça que no encaixa

Marcos Freijo
2 min
El Fòrum, la peça que no encaixa

Cinc de la tarda d'un dia feiner. Mitjans d'agost. Fa un sol de justícia i, aliena al bullici del centre de Barcelona, l'esplanada del Fòrum presenta una imatge deserta, com si la ciutat li donés l'esquena, una peça que encara no ha trobat el seu lloc en el trencaclosques barceloní. De fet, el nou consistori ja s'ha compromès a repensar la zona i dimarts, sense anar més lluny, l'alcaldessa accidental, Sònia Recasens, sentenciava de mort un dels projectes de l'anterior equip de govern: el zoo marí. L'Ajuntament estudia ara usos per a la plataforma de sòl reservat que havia d'acollir la segona seu del Zoo. Una pedra més en el camí de la rehabilitació d'aquest espai, que ja compta amb idees a la corda fluixa com la de la torre de Zaha Hadid, la Torre Espiral, que s'havia d'erigir -la primera pedra es va col·locar fa dos anys- com a símbol del campus del Besòs i que la crisi econòmica ha obligat a congelar.

L'últim intent de lligar aquest espai a la ciutat és el Museu Blau, que, segons la seva directora, Anna Omedes, ja han visitat unes 103.000 persones des que es va obrir -inclòs el període de boom inicial amb portes obertes des de finals de març fins al 30 de juny-, i en fa una valoració "molt positiva". Sap, però, que la zona, tot i estar "molt ben comunicada, no és psicològicament fàcil" i que serà qüestió de "temps i bona oferta" anar-la fent arrencar. Un altre pol per a la revitalització de l'espai -aquest cop, des de l'òptica privada- és la nova seu de Telefónica.

Però, tot i les arribades, l'espai no ha acomplert el seu objectiu fundacional: ser un punt integrat a la ciutat pensat perquè els barcelonins hi anessin a fer vida social. Aquesta era la idea de l'exalcalde Joan Clos i el temps s'ha encarregat de deixar-la en evidència; malgrat un parell d'esdeveniments multitudinaris i de la Fira d'Abril, el Fòrum viu al marge de Barcelona. Així ho considera el president de l'Associació de Veïns de Diagonal Mar, Jordi Delgado: "No hi passa gent, no hi ha activitat. La inversió no és rendible", lamenta. I aprofita per reivindicar "més equipaments de barri i no només de ciutat".

Les platges que hi ha al Fòrum no són una excepció. Petits grups de gent dinamitzen l'única part on hi ha una mica de vitalitat. Però el panorama no permet ser gaire optimista; aquestes platges són les menys concorregudes de la ciutat. Mentre que a uns metres, a la platja de Llevant, no hi cap una agulla, les del Fòrum donen una imatge molt diferent.

Prenent el sol hi havia el Bernat, un veí de 48 anys que sol acompanyar la seva dona. Comenta que acudeix a aquesta platja "perquè és la més pròxima al barri". La seva dona valora que aquest espai sigui com una "piscina d'aigua salada", ja que aquestes platges són totalment artificials i no tenen sorra. Sobre gustos no hi ha res escrit.

stats