14/07/2011

Fox News, la cadena que ha doblat en audiència la CNN

2 min

WashingtonSi un episodi pot definir una ambició, anotin aquest: Murdoch era australià de naixement però el 1985 va adquirir la nacionalitat nord-americana només per complir la llei que reserva als ciutadans del país el dret de ser propietari d'una TV. I així va néixer Fox News. Als EUA, Murdoch posseeix el sensacionalista The New York Post (responsable de la gossipització d'Amèrica, segons el periodista Carl Bernstein), The Wall Street Journal , el recentíssim The Daily , només per a iPad per 99 centaus a la setmana, i Fox News. La identificareu de seguida perquè les presentadores són les més rosses de la galàxia i perquè cada mitja hora, un Breaking News alerta d'una nova amenaça terrorista, un tiroteig o un tornado.

Els informatius d'autor compleixen escrupolosament la consigna segons la qual els fets són lliures i les opinions, sagrades. A Fox News, Obama és socialista, musulmà i kenià. Tot el que no sigui Tea Party és antiamericà. I aquí hi ha el fenomen: amb aquests continguts, Fox News dobla en audiència la CNN. I per això és poderosa. Dicta l'agenda als republicans. Com va dir David Frum, redactor de discursos de Bush: "Al principi els republicans pensàvem que la Fox treballava per a nosaltres; ara hem descobert que nosaltres treballem per a la Fox". El seu estil és imitat (però no igualat) a l'esquerra per MSNBC, en el que The Economist ha batejat com a "foxicació" de les notícies.

En un món saturat de notícies, Fox News ordena el caos i diu què cal pensar. Ells ho neguen. El seu lema és "Just i equilibrat", i no és una provocació: la cadena afirma que equilibren un sistema mediàtic descaradament liberal, esquerranós i elitista. Pocs dies després d'anunciar que havien matat Bin Laden, Obama va anar a Nova York. Vaig connectar en directe amb el Telenotícies des de la Zona Zero. Al costat hi tenia el reporter de la Fox, amb el maquillatge i el teleprompter . Un home va passar per darrere nostre i li va dir, entregat: "Doncs gràcies a Déu que existiu".

stats