Crònica 27/04/2011

França dóna suport a l'italià Draghi com a president del Banc Central Europeu

Redacció
1 min

Barcelona.França es va posicionar ahir a favor que l'italià Mario Draghi sigui el nou president del Banc Central Europeu en substitució de Jean-Claude Trichet, que deixarà el càrrec abans que acabi l'any. Nicolas Sarkozy va aprofitar la seva visita d'ahir a Roma per expressar que no dóna suport a Draghi per la seva nacionalitat, sinó perquè és "una persona de gran qualitat". L'anunci suposa una gran ajuda per a la candidatura Mario Draghi, que fa uns mesos no convencia ni França ni Alemanya.

La cancellera Angela Merkel encara no ha volgut donar suport a la candidatura italiana, però potser no tindrà alternativa. Mentre que Draghi ha anat recollint suports, el candidat preferit de Merkel -el president del Bundesbank, Axel Weber- s'ha retirat de la cursa successòria i ara Alemanya no té un candidat alternatiu de la mateixa entitat que Draghi.

Ahir el govern alemany no va voler opinar sobre aquest tema. Steffen Seibert, portaveu del govern germànic, va dir que l'executiu liderat per Angela Merkel es posicionarà clarament quan correspongui.

Fins ara, Alemanya i França s'havien repartit la presidència del Banc Central Europeu. El primer president de la institució va ser Wim Duisenberg, un holandès proposat per Alemanya, mentre que el seu successor va ser Jean-Claude Trichet, de nacionalitat francesa.

Trichet va arribar al càrrec el 2003 i, abans de presidir el BCE, havia dirigit el banc central de França. Mario Draghi, per la seva banda, és l'actual governador del banc central d'Itàlia. El seu passat a Goldman Sachs (un banc que va ajudar a maquillar els comptes públics de Grècia) és un dels seus handicaps per accedir al càrrec.

stats