Crònica 08/11/2011

França abraça l'austeritat per evitar el contagi

Nicolas Sarkozy pretén conservar costi el que costi la màxima qualificació del deute francès i reequilibrar els comptes abans del 2016. I incrementarà la pressió fiscal per un valor de 8.000 milions d'euros.

àlex Vicente
4 min
Augmenta la pressió fiscal per perdre l'alè de les agències de qualificació El primer ministre francès, François Fillon, ahir a París després de presentar el nou paquet de mesures, que inclouen un increment dels impostos per aconseguir reduir el dèficit fins el 3% del PIB en l'horitzó de 2013.

ParísNicolas Sarkozy s'haurà resistit fins a l'últim minut a entrar sense embuts en una fase d'austeritat davant les turbulències dels mercats. Però l'amenaça, cada vegada menys hipotètica, de perdre la màxima qualificació del deute, la AAA, l'haurà impulsat a abraçar el rigor pressupostari sense ambigüitats, fins al punt de contradir la seva promesa de no apujar els impostos de manera generalitzada. L'executiu francès va donar a conèixer ahir noves mesures d'austeritat per reduir el dèficit i anivellar l'equilibri pressupostari abans que arribi el 2013, quan Sarkozy s'ha compromès a reduir el dèficit al 3% del PIB en nom del Pacte Europeu d'Estabilitat.

Si les mesures tenen l'efecte desitjat, França equilibrarà els seus comptes en l'horitzó del 2016. L'objectiu és sortir del punt de mira de les agències de qualificació, que en els últims mesos s'havien inquietat pel volum del deute francès, que al març fregava el 85% del PIB, i havien donat lloc a rumors sobre un possible descens de categoria, que hauria suposat perdre la triple A i desestabilitzar definitivament els mercats després de les suspicàcies provocades per la crisi de les societats bancàries de l'estiu passat. A pocs mesos de les presidencials de l'any que ve, Sarkozy no podia permetre's les conseqüències polítiques que un daltabaix així hauria pogut generar. "Si Sarkozy perd la triple A està mort", reconeixia ahir un conseller del president al diari Le Monde.

El pla de rigor anunciat ahir pel govern s'integra en un programa d'austeritat més tebi que es va donar a conèixer a finals de l'estiu, xifrat en 12.000 milions d'euros d'estalvi. La revisió a la baixa de les expectatives de creixement per al 2012 (de l'1,75% a l'1%) obligava l'executiu a retallar 7.000 milions suplementaris. El 2016 les mesures presentades haurien de fer entrar uns 17.000 milions d'euros a les arques públiques. L'oposició va qualificar la política governamental de "rigor brutal i socialment injust", en paraules de la líder del Partit Socialista, Martine Aubry. Mentrestant, el candidat socialista a l'Elisi, François Hollande, va acusar Sarkozy de fer una política d'estalvi a base de "nyaps i pedaços". Aquestes són les principals propostes anunciades ahir per l'executiu francès.

Jubilacions. Acceleració del calendari de reforma de les pensions

La mesura més inesperada del pla d'austeritat va ser accelerar l'explosiva reforma de les pensions que Sarkozy va aconseguir aprovar l'any passat tot i la gran mobilització al carrer. La reforma, que fa passar l'edat legal per a la jubilació dels 60 als 62 anys i l'edat per retirar-se amb una pensió completa dels 65 als 67, entrarà en vigor el 2017, un any abans del previst, cosa que obligarà molts treballadors a treballar alguns trimestres suplementaris.

Sarkozy, que va anunciar la mesura als sindicats poc abans de fer-la pública, s'exposa ara a la ira de les centrals, que podrien convocar noves manifestacions. La mesura hauria de generar 4.400 milions d'euros en els pròxims cinc anys.

Fiscalitat. Augment dels impostos i nova taxa per a les grans empreses

L'IVA sobre els productes i serveis tornarà a pujar fins al 7%, tres anys després que Sarkozy abaixés l'impost al 5,5%. La mesura afectarà tots els productes i serveis, excepte l'alimentació i l'energia. El pla anunciat ahir preveu un augment de la pressió impositiva de prop de 8.000 milions d'euros, que pesaran especialment sobre el consumidor.

L'anunci arriba tot just l'endemà que el govern alemany anunciés una baixa d'impostos xifrada en 6.000 milions. El nou programa d'austeritat també preveu un augment del 5% en l'impost sobre les societats, que només afectarà les empreses amb un volum de negoci superior als 250 milions d'euros.

Cobertura social. Retallada de la despesa sanitària i els ajuts socials

França reduirà en un 0,3% les despeses sanitàries, cosa que li proporcionarà 700 milions d'euros anuals d'estalvi. A més, els ajuts socials deixaran d'estar anivellats amb la inflació i passaran a estar-ho amb la previsió de creixement, al voltant de l'1%. Segons va precisar ahir el primer ministre François Fillon, es tracta d'una mesura "excepcional" que no afectarà les rendes mínimes ni els ajuts a discapacitats o per a la tercera edat. No és simple casualitat: l'electorat sènior suposa una gran reserva de vots per a Sarkozy de cara a les presidencials de 2012.

Despesa de l'estat. Congelació dels sous de l'executiu i reducció del tren de vida

El pressupost operacional de l'Estat hauria de disminuir uns 1.500 milions d'euros. El president, el primer ministre i la resta de components del govern congelaran els seus sous fins al 2016. Amb tot, sembla una feta de cara a la galeria: el sou dels funcionaris fa dos anys que no augmenta. D'altra banda, els partits polítics percebran un 5% menys de diners públics per a les campanyes electorals. Fillon va demanar ahir als dirigents de les grans empreses franceses que també es congelin el salari.

Mesures ja anunciades. Un pla d'estalvi aprovat a l'agost de 12.000 milions

El paquet anunciat ahir pel govern francès se suma als 12.000 milions d'euros d'estalvi decretats pel pla antidèficit que ja va fer públic a finals d'agost passat. Entre les mesures ideades aleshores per l'executiu de Sarkozy hi havia l'augment d'1,2 punts en les retencions socials, així com la creació d'una taxa específica del 3% per a les rendes superiors als 250.000 euros i del 4% per a les que superin un total de 500.000 euros.

A més, l'executiu del país veí va inventar un nou impost sobre les begudes gasoses que duguin sucre. L'impost sobre el tabac i l'alcohol també acaben de pujar i haurien de tornar-ho a fer el 2012. A França, un paquet de tabac ja supera, de mitjana, els sis euros.

stats