Crònica 25/08/2011

França fa cas als rics i els apuja els impostos

L'executiu de Sarkozy va anunciar ahir un pla d'estalvi de 12.000 milions per rebaixar el dèficit al 3% el 2013. A més de crear un impost per als rics, el tabac, l'alcohol i els refrescos es veuran afectats.

Ara
2 min
El primer ministre, François Fillon (a la dreta), acompanyat del seu equip. L'executiu va rebaixar ahir les previsions de creixement.

Barcelona.El govern francès va anunciar ahir un paquet de mesures per assolir l'objectiu de dèficit i intentar esvair els dubtes sobre la solvència del país. La mesura més destacada és la creació d'un impost especial del 3% per als contribuents que ingressen més de 500.000 euros anuals. "Es tracta d'una imposició excepcional fins que s'assoleixi l'objectiu del 3% de dèficit", va explicar ahir el primer ministre, François Fillon. "En arribar a aquest objectiu [programat per al 2013], la mesura serà suprimida".

La iniciativa, anunciada vuit mesos abans de les pròximes eleccions presidencials, es produeix un dia després que setze de les grans fortunes franceses demanessin al govern que els imposi un impost especial per contribuir a la sortida de la crisi econòmica.

Entre els signants de la carta a Nicolas Sarkozy hi figuren el president de L'Oréal i la seva màxima accionista i els màxims responsables dels grups Total, Accor, Danone, Société Générale, Orange, Air France-KLM i PSA Peugeot-Citröen, entre d'altres. Els rics francesos segueixen així el camí marcat pel multimilionari nord-americà Warren Buffett, que fa uns dies va demanar a l'administració Obama que deixi de "protegir els superrics".

El nou tribut a les rendes altes s'emmarca en el pla per estalviar 12.000 milions d'euros de dèficit públic entre el 2011 i el 2012 (1.000 milions aquest mateix any i la resta l'any vinent) i garantir el compliment dels objectius de dèficit màxim del 5,7% per aquest any, el 4,5% per al 2012 i el 3% per al 2013.

La iniciativa governamental va ser presentada juntament amb una rebaixa de les previsions de l'executiu sobre el creixement de l'economia francesa, que finalment serà de l'1,75% per al 2011 i el 2012, i no del 2% i el 2,5%, respectivament, com preveien les estimacions del govern francès.

Impost de societats

François Fillon va anunciar altres mesures, com la reforma de l'impost de societats per alinear-lo amb l'alemany i limitar la capacitat de les empreses de repercutir les seves pèrdues sobre exercicis anteriors o futurs. També es vol encetar una "nova etapa de reducció general dels nínxols fiscals" i modificar la imposició sobre les assegurances mèdiques.

Entre les mesures més destacades hi figura l'increment del 6% dels impostos sobre el tabac i l'any que ve s'augmentarà la pressió fiscal sobre les begudes alcohòliques i els refrescos ensucrats per tal de recaptar 1.150 milions d'euros més. El paquet de mesures inclou gravar més les rendes de capital, que passaran del 12,3% al 13,5%.

Fillon va defensar la gestió econòmica del seu govern durant la crisi i va subratllar que l'estratègia de l'executiu liderat pe Sarkozy ha permès que ara no s'hagin d'adoptar "mesures d'austeritat d'urgència" com en els casos "d'Espanya, Portugal, Irlanda o Grècia".

El primer ministre francès va assegurar que no tem que les agències de qualificació de riscos rebaixin la nota de triple A del deute del país: "No estic preocupat per la nota de França", va comentar Fillon.

stats