MISSIÓ MILITAR
Crònica 28/01/2012

França avança un any la retirada dels seus soldats a l'Afganistan

Ara
2 min
Sarkozy al funeral dels soldats francesos morts a l'Afganistan.

BARCELONA.Els 3.600 soldats francesos desplegats a l'Afganistan tornaran a casa un any abans del que estava previst. Així ho va anunciar ahir el president francès, Nicolas Sarkozy, que va assegurar que la retirada dels militars del seu país culminarà a finals del 2013 en lloc de finals del 2014, que és la data prevista per acabar la missió militar conjunta dels països de l'OTAN a l'Afganistan.

L'anunci de Sarkozy arriba després de la mort divendres de la setmana passada de quatre militars francesos en un atemptat perpetrat per un talibà infiltrat a l'exèrcit afganès. El president francès va decidir aleshores aturar temporalment la missió militar a l'Afganistan i va amenaçar amb una retirada anticipada de les seves tropes. Finalment, ahir va anunciar que el seus soldats es queden a l'Afganistan però se n'accelera la tornada a casa. Segons el nou calendari del president francès, que afronta la reelecció a les urnes aquesta primavera, aquest any tornaran a casa 1.000 soldats, gairebé el doble del que estava previst en un principi.

El president francès va assegurar que les tropes del seu país iniciaran ja aquest mes de març el traspàs de la seguretat de la província que controlen, la de Kapisa, a les tropes afganeses. "El progrés de la transició i aquest traspàs gradual de responsabilitats permetran planificar la tornada de totes les nostres forces a finals del 2013", va dir Sarkozy ahir després de reunir-se amb el president afganès, Hamid Karzai, a París.

Sarkozy va assegurar que la seva intenció és plantejar a l'OTAN que adopti el seu calendari de retirada anticipada. "Demanaré a l'OTAN una reflexió sobre la possibilitat d'un traspàs total del control del país a les tropes afganeses l'any 2013", va dir Sarkozy, que té previst parlar-ne per telèfon amb el president dels EUA, Barack Obama.

stats