CRISI DIPLOMÀTICA
Crònica 18/04/2011

França bloqueja trens d'Itàlia per evitar l'entrada d'immigrants

Un tall del trànsit ferroviari a la frontera sud entre Itàlia i França per evitar que entrés en territori francès un comboi amb ciutadans tunisians provoca un intercanvi de retrets entre París i Roma.

Astrid Aran
1 min

Tot va començar ahir a la tarda quan els mitjans de comunicació italians i la policia fronterera van assegurar que França havia tallat el trànsit ferroviari entre les localitats de Ventimiglia (a Itàlia) i Menton (a França) per evitar l'entrada d'un comboi ple de ciutadans tunisians procedents d'Itàlia.

Es tractava de l'anomenat "tren de la dignitat", on anaven també activistes italians i francesos. En arribar al pas fronterer, es van trobar amb la decisió de la prefectura d'Alps-Maritimes, que prohibia l'entrada a França de cap tren procedent d'Itàlia. Com a resposta, es van manifestar per intentar arribar al consolat francès, però els Carabinieri els ho van impedir. Finalment els manifestants es van dispersar i al vespre la companyia de tren francesa va restablir la circulació.

Arran dels fets, el ministre d'Afers Estrangers italià, Franco Frattini, va demanar a l'ambaixador a París que transmetés "una ferma protesta a les autoritats franceses" per la mesura, que va qualificar d'"il·legítima". Un portaveu del ministeri de l'Interior francès va adduir raons de seguretat davant de les protestes que es preveien a l'estació. El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha demanat que "no s'exageri el perill de les migracions" a la Unió Europea.

Itàlia fa setmanes que intenta compartir amb els països de la UE l'acollida dels més de 25.000 tunisians que han arribat a l'illa de Lampedusa. Per això, els va concedir permisos de residència de sis mesos que els permeten moure's per l'espai Schengen.

stats