EUSKADI BUSCA LA PAU
Crònica 10/03/2012

França deixa en mans d'Espanya el diàleg amb ETA

França no vol saber res de negociar amb ETA i remet al govern espanyol qualsevol conversa que hi pugui haver. En un comunicat, ETA recordava abans-d'ahir que la fi del conflicte també és cosa de París.

Marc Colomer
2 min
ALTURA DE MIRES El conseller basc Rodolfo Ares (amb l'alcalde de Vitòria a la seva dreta) va reclamar ahir "altura de mires" per a la fi definitiva d'ETA.

BARCELONA.La resposta del govern francès a la petició de diàleg d'ETA es va cenyir al guió: França se situa al costat d'Espanya davant ETA i no pensa parlar de res fins que l'organització "anunciï el desarmament complet dels seus membres". Així es va pronunciar ahir el portaveu d'Exteriors francès, Bernard Valeró, que es va limitar a refermar la intenció del govern de "seguir treballant molt estretament amb les autoritats espanyoles" per aconseguir "la fi definitiva de la violència".

Aquest immobilisme oficial no és incompatible amb altres actituds mostrades recentment, en un context de campanya electoral, pel president francès. Amb el socialista François Hollande encalçant-lo a les enquestes, el president de la república, Nicolas Sarkozy, en un acte de campanya la setmana passada al País Basc francès, no va dubtar a mostrar-se disposat a negociar l'acostament dels presos d'ETA als seus llocs d'origen (n'hi ha més d'un centenar dispersos per les presons franceses), un pas que va considerar "desitjable" sempre que es consolidi un escenari "sense violència i sense intolerància". Nicolas Sakozy encara va anar més enllà i va obrir la porta també a la possibilitat de crear una "col·lectivitat territorial específica" per a les tres províncies basques en territori francès.

En la seva primera comunicació després de decretar el cessament definitiu de l'activitat armada, l'octubre de l'any passat, ETA va dirigir-se dijous al vespre directament al govern de París. L'organització va reaparèixer en plena campanya per a les presidencials de França per reclamar "diàleg directe" al govern francès per abordar "la fi definitiva" de les "conseqüències" del conflicte, entre les quals hi ha els presos. "Els ciutadans bascos esperen que el govern francès respongui positivament a la possibilitat de posar fi definitivament a les conseqüències del conflicte, i iniciï converses directes amb ETA", clama el comunicat, remès dijous a l'agència AFP, que el va donar a conèixer a última hora.

D'aquesta manera, l'organització situa de nou França a la mateixa altura que Espanya pel que fa a la responsabilitat en la resolució del conflicte, i segueix el guió prefixat per la conferència de pau d'Aiete, la plataforma d'aterratge creada per a una ETA esgotada.

Davant una França obstinada a tractar el conflicte basc com un problema d'ordre intern espanyol -de manera que només correspon a Espanya establir una negociació-, ETA ha replicat responsabilitzant directament també les autoritats franceses de l'espiral violenta de les últimes dècades: "L'estat francès ha estat directament implicat en la guerra bruta, en la desaparició de militants bascos i en casos de tortura". Però, a més, deplora que el govern francès hagi seguit aplicant una política "repressiva" mantenint la "política de venjança" malgrat la fi de la violència. A França s'hi han detingut 9 dels 13 suposats etarres arrestats des d'octubre.

stats