ELECCIONS PRIMÀRIES SOCIALISTES A FRANÇA
Crònica 17/10/2011

François Hollande serà el candidat socialista a l'Elisi

François Hollande serà el candidat socialista que s'enfrontarà a Nicolas Sarkozy a les presidencials del 2012. L'exlíder del PS va vèncer ahir Martine Aubry a les primàries del partit amb el 56% dels vots.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
Imatge d'unitat François Hollande i Martine Aubry somrients després de confirmar-se la victòria del primer.

BARCELONA.El pronòstic s'ha complert. François Hollande encapçalarà la lluita del Partit Socialista (PS) francès per arribar a l'Elisi. La segona volta de les eleccions primàries socialistes va decidir ahir, amb una participació de gairebé 2,7 milions de persones, que "el candidat del consens" que protagonitzarà el pols contra Nicolas Sarkozy per aconseguir la presidència francesa a les eleccions del 2012 serà Hollande.

Deixant enrere el to crispat que ha caracteritzat la seva campanya, Martine Aubry va reconèixer ahir la seva derrota tan bon punt els primers escrutinis donaven una victòria indiscutible però no confirmada a Hollande. "Dedicaré totes les meves forces a assegurar que Hollande esdevingui el president de França d'aquí 7 mesos", va dir la secretària del PS a la seu del partit. Els quatre candidats que van quedar fora de la cursa després de la primera volta, celebrada la setmana passada, també van felicitar Hollande, a qui ja havien donat suport per vèncer Aubry a la segona volta.

El PS va fer pinya al voltant del seu candidat, una unió essencial per al partit que espera recuperar l'Elisi 16 anys després de l'última presidència socialista, la de François Mitterrand.

El líder del consens

Hollande, de 57 anys i que es va beneficiar de la retirada de l'escenari polític de Dominique Strauss-Khan després de l'escàndol a Nova York, ha aconseguit la victòria insistint en les seves prioritats: la joventut i la reforma fiscal per sortir de la crisi. Hollande ha superat les crítiques d'Aubry de ser "tou" i la desconfiança que generava en alguns votants la seva falta d'experiència governamental, a diferència d'Aubry, que havia estat ministra de Treball i és alcaldessa de la ciutat de Lilla.

Malgrat que la victòria no estava assegurada, Hollande ja es mostrava segur de les seves possibilitats per accedir a l'Elisi dies abans de guanyar les primàries: "Sé que serà una campanya violenta i estic preparat. No he arribat fins aquí per jugar". Nicolas Sarkozy encara no ha fet cap comentari, però els temors que li provoca el seu contrincant ja van quedar exposats fa uns mesos.

El setmanari L'Express va revelar al maig que la intel·ligència francesa va rebre l'ordre d'investigar la parella d'Hollande, la periodista Valerie Trierweiler. Segons el rotatiu, la missió dels agents era "establir una fitxa biogràfica rebuscada" de la dona, incloent-hi "la seva xarxa de relacions". Tothom veia l'ombra de Sarkozy en l'escàndol i, malgrat que el president ho negava, l'acusaven de buscar draps bruts en la vida privada del seu rival.

Un repte per a Sarkozy

Revelacions d'aquest tipus van provocar el rebuig de l'esquerra cap a Sarkozy. El menyspreu, però, s'ha anat estenent també a votants de la dreta. Els índexs d'aprovació del president no han variat en més d'un any i el que indiquen no és gens encoratjador per al seu partit, la UMP: gairebé dos terços dels francesos tenen una opinió negativa de Sarkozy, més dels que critiquen Dominique Strauss-Khan.

Però, més enllà de les enquestes, el principal baròmetre és l'estat de l'economia. Diversos analistes apunten que el president serà reelegit si aconsegueix mantenir la triple A del crèdit francès. No obstant això, les mesures d'austeritat que ha posat en marxa per aconseguir-ho ja li estan suposant un alt preu. Les retallades pretenen ajustar abans del 2013 el dèficit pressupostari als límits marcats per la UE. Si compleix amb Brussel·les, el president podria augmentar el seu prestigi davant dels mercats, que tenen molt a dir en la seva reelecció.

L'última patacada de la dreta va ser històrica. Els socialistes van aconseguir el control del Senat el setembre passat per primera vegada en més de mig segle. Tot plegat emana desil·lusió electoral per a la dreta, un sentiment que contrasta amb l'eufòria d'un partit socialista que assaboreix l'èxit de participació en les primeres primàries obertes de la seva història.

Davant aquest panorama, ¿quina pot ser la seva estratègia per no perdre l'Elisi? Nadine Morano, alta funcionària del ministeri de Treball, va acusar el PS de tenir "un programa polític digne de l'URSS". Les enquestes indiquen que la UMP haurà de fer alguna cosa més que relacionar les idees socialistes amb el color corporatiu del seu partit si no vol perdre el control de l'Elisi.

stats