CRISI DEL DEUTE
Crònica 25/11/2011

Fre a la intervenció del BCE

Mana la cancellera Angela Merkel. El BCE no absorbirà els deutes dels països en dificultats. A més el president francès, Nicolas Sarkozy, accepta la seva proposta de fer canvis als tractats comunitaris.

Alex Vicente
2 min
UNA NOVA TROICA  Angela Merkel i Nicolas Sarkozy es van reunir ahir amb Mario Monti per primera vegada des del nomenament del líder italià.

PARÍSParís i Berlín no van arribar ahir a cap acord per fer intervenir el Banc Central Europeu (BCE) en la crisi del deute a l'eurozona, davant la rotunda negativa de la cancellera alemanya, Angela Merkel, a modificar-ne el radi d'acció. El president francès, Nicolas Sarkozy, advocava des de feia dies per una solució en aquesta línia, però hi va haver de renunciar davant la postura ortodoxa de Merkel, que s'oposa a mutualitzar el deute i creu que el BCE ha de seguir limitant-se a lluitar contra la inflació.

Merkel i Sarkozy es van reunir ahir en una minicimera a Estrasburg, a la qual van convidar per primera vegada el primer ministre italià, Mario Monti. Un senyal de suport al nou dirigent, però també una manera de posar en escena el nou comandament integrat a tres bandes que neutralitzi les crítiques d'autoritarisme dirigides al tàndem franco-alemany. Els líders van demostrar la determinació de les tres primeres economies de l'eurozona -que representen un 70% del seu PIB- per salvar la moneda única, tot i que l'acord no es va reproduir a l'hora de triar mètodes.

"El BCE ha de seguir sent independent", va repetir fins a tres cops la cancellera, davant la mirada resignada de Sarkozy, que havia expressat hores abans en boca del seu ministre d'Exteriors, Alain Juppé, la voluntat de fer actuar el BCE en la crisi del deute. El president francès va reconèixer l'existència de desacords. "La convergència no és una cosa espontània", va expressar el president francès. Sarkozy va haver de cedir terreny i va acceptar la proposta alemanya de modificar els tractats europeus, amb la missió de dirigir un senyal fort als mercats per fer-los sortir de les turbulències. Amb tot, l'anunci no va aconseguir calmar la inquietud de les borses, que van tancar a la baixa.

Els dos líders van sostenir que formularan "propostes comunes per modificar els tractats", per tal de dirigir l'eurozona "cap a la convergència de les polítiques econòmiques" dels seus països membres, com va dir el president francès. L'objectiu seria inscriure en lletres daurades l'obligació d'assolir l'equilibri pressupostari i incrementar els mecanismes de control perquè sigui respectat, tot i que Merkel i Sarkozy no van precisar quines pistes estudien. Semblen descartades, en tot cas, les sancions financeres que preveia Maastricht, improbables en vista de la situació actual. Alguns mitjans francesos insinuaven ahir que podrien atorgar potestat a Brussel·les per validar els pressupostos de cada estat membre abans que passin per cada parlament. El govern francès i l'alemany presentaran propostes al Consell Europeu el 9 de desembre.

De manera simultània, l'agència de qualificació Fitch va retallar ahir un esglaó el ràting del deute portuguès fins al nivell de BB+, una categoria pròxima al que es considera bo escombraria. A més, l'empresa nord-americana va decidir mantenir la qualificació sota perspectiva negativa, a causa del panorama econòmic "advers".

stats