Nàufrags desapareguts
Crònica 03/06/2011

Fugir de la guerra líbia

2 min
Fugir de la guerra líbia

Uns 250 refugiats de la guerra de Líbia estan desapareguts al mar Mediterrani després que l'embarcació -un vaixell de pesca amb 800 persones- en què fugien del conflicte, rumb a Itàlia, naufragués dimecres a les costes de Tunísia. El pesquer es va avariar per les males condicions meteorològiques i es va quedar encallat davant la ciutat tunisiana de Sfax. Malgrat que el mal temps i la poca profunditat de les aigües van dificultar les tasques de rescat, la guàrdia marítima va poder rescatar fins a 570 refugiats, amb l'ajuda dels pescadors i la població de la zona.

La tempesta alentia tant l'operació de rescat que alguns dels passatgers van patir un atac de pànic i van provocar una desbandada a bord. Molts es van llançar al mar per mirar d'arribar a les llanxes pneumàtiques de l'exèrcit i la guàrdia marítima, però el fort vent i la pluja van fer que alguns no ho aconseguissin i ahir estaven desapareguts. Al pesquer hi viatjaven homes, dones i nens que fugien de la violència gaddafista i els bombardeigs dels aliats, i també hi havia alguns soldats de Gaddafi que desertaven.

L'endemà que l'OTAN anunciés que allargava tres mesos la seva missió a Líbia, fins al setembre, el cap de l'estat major de l'exèrcit dels Estats Units, Michael Mullen, va dir ahir que el coronel Muammar al-Gaddafi està cada vegada més aïllat. "N'hem tingut mostres, aquest últims dies", va dir Mullen en referència a la dimissió del ministre del Petroli libi, Chukri Ghanem, a mitjans de maig.

El president rus, Dmitri Medvédev, va anunciar ahir que Moscou enviarà un mediador a Bengasi (bastió rebel a l'est libi) i a la capital, Trípoli, per ajudar a resoldre el conflicte per la via diplomàtica. "Volem que el problema es resolgui negociant i no amb mitjans militars", va dir Medvédev. L'oferiment és important, tenint en compte la tradicional oposició russa a tota ingerència a Líbia, i arriba després que el president rus s'alineés, el cap de setmana passat, amb el G-8 reunit a Deauville i demanés la fi del règim de Gaddafi. Per la seva banda, el govern de Trípoli va denunciar que 718 persones han mort i més de 4.000 han resultat ferides pels atacs de l'OTAN, des de l'inici de la intervenció aliada al març.

stats