ENERGIA NUCLEAR
Crònica 30/04/2011

Fuita de 25.000 litres d'aigua radioactiva a Ascó

Una fuita en el sistema de refrigeració de la central nuclear d'Ascó va fer vessar dijous 25.000 litres d'aigua radioactiva. L'accident ha estat tipificat amb el nivell 0, el més baix de l'escala internacional.

Dani Revenga
2 min
La torre de refrigeració de la nuclear d'Ascó I, a la Ribera d'Ebre, que es troba aturada per recarregar combustible.

TARRAGONA.Una fuita d'aigua amb alts nivells de radioactivitat va entrar en contacte aquest dijous amb el calçat de catorze treballadors de la central nuclear d'Ascó I. L'incident es va produir quan una vàlvula motoritzada d'aïllament del sistema de refrigeració primari de la central es va obrir accidentalment i va alliberar 25 metres cúbics -25.000 litres- de l'aigua utilitzada per refrigerar el reactor de la planta nuclear.

El fluid radioactiu va anar a parar als embornals de l'edifici de contenció, on va ser canalitzat i controlat, però en aquest procés va entrar en contacte amb el calçat de catorze treballadors que eren a les immediacions del punt per on es va produir el vessament. L'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) , l'empresa titular de la planta, va evacuar tot el personal que hi havia a la zona on s'havia produït la fuita de l'aigua. Un cop desallotjada la zona, a tots els treballadors els van fer els pertinents controls de protecció radiològica, sense que es detectés cap índex de contaminació significativa, segons han informat fonts del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

L'episodi ha estat catalogat de nivell 0, el més baix, dins l'escala internacional INES, que classifica la gravetat dels incidents nuclears. Segons el Consell de Seguretat Nuclear, la fuita no ha tingut cap repercussió per als treballadors, la població ni el medi ambient. Tanmateix, l'organisme regulador de les centrals nuclears espanyoles enviarà en els propers dies un equip d'investigadors per determinar les causes de l'incident.

La Central Nuclear Ascó I es troba aturada per recarregar des del 19 de març. Fa dues setmanes, el 14 d'abril, a la mateixa planta es va produir un petit incendi en un panell elèctric de l'edifici auxiliar. El foc va ser controlat en tres minuts amb mitjans propis de la planta nuclear i, segons un comunicat emès pel Consell de Seguretat Nuclear, les flames no van afectar els sistemes de seguretat d'Ascó I i no van suposar tampoc cap risc per a les persones ni el medi ambient. Aquest incendi també es va classificar de nivell 0 de l'escala INES.

La fuita del 2007, al jutjat

Ascó I no és la primera vegada que pateix una fuita radioactiva. De fet, en aquest moments hi ha oberta una investigació judicial al jutjat de Gandesa per una fuita que es va produir l'any 2007. Després de dos anys d'investigació, la fiscalia va concloure que la causa de la fuita es va produir quan a un treballador li van caure residus d'aigua i de partícules radioactives en una reixa. Les partícules van aconseguir sortir a l'exterior de la central perquè el sistema de ventilació d'emergència no va funcionar i els residus radioactius es van filtrar per la xemeneia. En aquesta causa hi ha imputades 4 persones -el director de la central i tres directius més-, ja que quan es va conèixer la fuga no se'n va informar la població ni tampoc el Consell de Seguretat Nuclear, un pas obligatori, fins al cap de cinc mesos. Durant aquest període, tot i la fuita no es van suspendre les visites escolars a la central.

stats