CRISI, SACSEJADA AL SECTOR PÚBLIC
Crònica 17/03/2012

Funcionarisamb menys drets, Administraciómés flexible

Elena Freixa
3 min
Funcionarisamb menys drets, Administraciómés flexible

Catalunya torna a ser capdavantera aplicant les reformes al sector públic que afecten els treballadors. Mentre enllesteix l'aplicació de la reducció de jornada i sou en un 15% a 6.800 funcionaris a partir de l'1 d'abril, el departament de Governació prepara una segona fase de canvis amb un pla per introduir flexibilitat en les plantilles de la funció pública que obre la porta a trasllats i canvis de tasques i horaris sense pacte previ amb els treballadors. En la pràctica, la mesura desdibuixa el patró amb què s'havia regit fins ara la feina dels treballadors públics: una tasca, una plaça, una destinació.

Possibles afectats: 45.000El Govern mourà, d'entrada, un miler de treballadors

Les facilitats per efectuar trasllats i reorganitzacions internes als departaments de la Generalitat poden arribar a afectar uns 45.000 treballadors (tant funcionaris com personal laboral i interí), segons els càlculs que ahir van fer els sindicats. El Govern, però, va assegurar que en un principi els moviments i canvis estan previstos per a un miler de treballadors, que seran estrictament personal administratiu o tècnics dels diferents departaments. En quedaran exclosos els adscrits a l'àmbit de l'educació i sanitari.

Un portaveu del departament de Governació va assegurar a l'ARA que en el 99% dels casos el que s'entén per trasllat serà un canvi dins del mateix departament o entre departaments de la Generalitat. En aquests casos, però, ja no caldrà pacte previ amb l'afectat. Segons el Govern, els trasllats geogràfics cap a diferents comarques seran "residuals" i es buscarà el pacte. En la pràctica, van resumir des de Governació, l'esperit és traslladar a l'àmbit públic el que ja es fa de manera normal a l'empresa.

El text que s'aprovarà dimarts dóna poders als departaments per reorganitzar "tasques, funcions, horaris i jornades" i obre la porta a "trasllats forçosos". L'objectiu, recull, és redistribuir els efectius on facin més falta. Els excedents o les necessitats de personal, però, encara no se saben, ja que el Govern s'ha donat de marge fins a l'octubre per fer el diagnòstic i poder començar a aplicar aquestes mesures de flexibilitat. Els sindicats titllen "d'inacceptable" el pla i exigeixen més temps per negociar.

Retallada als interinsLa reducció de jornada i sou del 15% comença l'1 d'abril

L'altre eix del pla que s'aprovarà dimarts, i que porta per títol Pla d'ocupació per racionalitzar l'organització del personal al servei de l'administració de la Generalitat 2012-2014 , és la reducció de jornada en un 15% a 6.800 interins, amb la conseqüent tisorada al sou. La mesura, que es va avançar al gener, es començarà a aplicar a partir de l'1 d'abril i afectarà tots els interins que fan tasques administratives i tècniques. En quedaran exclosos el personal interí dels Bombers de la Generalitat, el cos d'agents rurals, cossos auxiliars i tècnics especialistes de serveis penitenciaris i el cos superior de veterinària d'escorxador. La retallada es planteja com a temporal fins al 31 de març del 2014 com a màxim.

Governació ha defensat la mesura perquè evita els acomiadaments que havia anunciat el Govern en un principi. El portaveu d'UGT a la funció pública, Xavier Casas, va criticar que la reducció de jornada deixarà molts interins "al límit" i castiga justament el col·lectiu del sector públic en què imperen els mileuristes.

Llenya al foc per a la vagaEls sindicats avisen d'una continuació de la reforma laboral

CCOO, UGT i la IAC-Intersindical van expressar ahir el rebuig més contundent a les pretensions del Govern i van advertir que Artur Mas arribarà amb aquest pla on no ha pogut arribar la reforma laboral de Mariano Rajoy. "L'objectiu és el mateix: devaluar els salaris i deixar sense efecte la negociació col·lectiva", va etzibar la portaveu de CCOO a la funció pública, Montse Ros. Des d'UGT, Xavier Casas va lamentar el nou pas cap al "desmantellament" del sector públic i va retreure a la Generalitat que actuï sense cap mena de diagnòstic sobre els efectes que tindrà en els serveis públics el que vol impulsar.

Sindicats i Govern es van tornar a acusar mútuament de falta de diàleg. Mentre la vicepresidenta, Joana Ortega, afirmava que els sindicats no volen negociar, aquests retreien a la Generalitat que fes "comèdia" pretenent emmarcar la retallada als funcionaris dins d'un pla d'ocupació.

Tot plegat, i amb la retallada de sou de fins al 5% aquest any sobre tota la funció pública catalana, els tres sindicats van fer una crida a sumar-se a la vaga general del 29 de març. Les mobilitzacions abans i després d'aquesta data, però, es mantindran.

stats