URBANISME
Crònica 03/11/2011

La seu de la Fundació Maragall no es farà al port de Barcelona

La Fundació Pasqual Maragall descarta la construcció de la seva seu al port de Barcelona i es vol reubicar a la Universitat Pompeu Fabra. L'entitat concentrarà esforços en la investigació contra l'Alzheimer.

A. Balanzà
2 min

Barcelona."Vam començar en plena crisi i no hem renunciat a cap dels nostres plans i projectes, però la situació actual ens fa anar una mica més a poc a poc". Així s'explica el director de la Fundació Pasqual Maragall, el doctor Jordi Camí, a l'ARA en un balanç de les activitats de l'entitat, quatre anys després que l'expresident de la Generalitat anunciés la seva malaltia. Ahir fonts de l'entitat van explicar que la primera conseqüència d'aquest alentiment de projectes afectarà el complex científic contra l'Alzheimer Barcelonabeta, que havia de ser operatiu el 2012 però que és evident que no s'ha mogut ni una pedra en els terrenys que té reservats davant de la nova seu de Desigual i de l'Hotel Vela.

De manera extraoficial fonts de l'Autoritat Portuària de Barcelona i de la concessionària Nova Bocana SA també han confirmat que la torre de vuit plantes i de 10.500 metres quadrats no es farà i la prova més palpable de la nova etapa del projecte és la retirada del cartell de Barcelonabeta que fa unes setmanes encara es podia veure als terrenys del nou port. Aquest cap de setmana ja no hi era.

L'ambiciós projecte, que va ser presentat l'octubre del 2009 amb la presència de l'aleshores ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, i el president de la Generalitat, José Montilla, preveia ser una iniciativa público-privada que esdevingués un referent mundial contra l'Alzheimer a partir d'una inversió inicial de 70 milions d'euros. Un institut de recerca, una clínica de la memòria i un espai obert al públic eren els principals espais previstos en una dimensió inicial de 30.000 metres quadrats.

L'empenta de Desigual

Però un any després els plantejaments de la fundació ja van variar, no només per la desacceleració econòmica i l'aturada global de projectes lligats a la construcció, sinó per l'empenta de l'altra marca amb qui havia de compartir edifici en el primer esbós de seu de l'arquitecte Ricardo Bofill. Desigual va anunciar l'octubre de l'any passat un acord amb Nova Bocana per duplicar el seu espai d'11.000 a quasi 20.000 metres quadrats, de manera que les dues seus corporatives que ara té la companyia a Barcelona es traslladaran el 2012 al port en un gran edifici que està quasi enllestit. En aquell moment, la Fundació Maragall va acceptar reubicar-se en una torre de vuit plantes amb 300 places d'aparcament projectada davant de l'edifici principal.

La nova etapa de la fundació, que des que es va constituir oficialment l'abril del 2008 té la seu provisional al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), té com a destinació un pavelló de nova construcció de 4.000 metres quadrats en un solar que és propietat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) a tocar de les casernes de Jaume I. Les fonts de la Fundació Pasqual Maragall consultades per l'ARA, que han apuntat que les negociacions estan avançades, han valorat positivament el trasllat a instal·lacions universitàries i han afegit que ja disposen d'un crèdit del govern espanyol d'onze milions d'euros per ajudar a bastir l'edifici. Es dóna també el cas que la mateixa UPF ja té un conveni amb la Fundació.

stats