CRISI DE L'EURO REFERÈNDUM GREC
Crònica 02/11/2011

Fúria europea contra Grècia

L'anunci d'un referèndum sobre el rescat grec que tant va costar de pactar a la Unió Europea ha provocat consternació. Angela Merkel i Nicolas Sarkozy demanaran avui explicacions a Iorgos Papandreu.

Laia Forès
3 min

Brussel·lesEl primer ministre grec, Iorgos Papandreu, va rebre ahir una pluja de crítiques des de les capitals europees, preocupades ara més que mai pel futur de l'euro. Un no dels ciutadans grecs als acords de l'última cimera, que inclou el segon rescat del país hel·lè, podria suposar un cataclisme per a la moneda única.

La gravetat de la situació va obligar ahir la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de França, Nicolas Sarkozy, a moure fitxa. Els dos mandataris van analitzar la situació per telèfon i van emetre un comunicat conjunt per recordar a les autoritats gregues que aplicar els acords de l'última cimera de la zona euro "és més necessari que mai". Merkel i Sarkozy van evitar parlar de les conseqüències que podria tenir el referèndum, però el president de l'Eurogrup, Jean Claude-Juncker, va admetre que un vot negatiu al referèndum -que se celebrarà al mes de gener- podria provocar la fallida de Grècia.

Merkel i Sarkozy es reuniran avui al vespre amb Papandreu per parlar del referèndum i de la tensa situació política que es viu a Atenes. El president francès ha convidat el primer ministre grec un dia abans de l'inici de la cimera del G-20, que comença demà a Canes i que tindrà Grècia com a inesperada protagonista.

Tots els socis de l'euro van seguir atentament els esdeveniments polítics a Atenes, que un cop més podrien capgirar la situació. La decisió de celebrar un referèndum podria suposar un suïcidi polític per a Papandreu, que ahir va veure com membres del seu propi partit, el Pasok, li demanaven la dimissió. Divendres el primer ministre se sotmetrà a una moció de confiança al Parlament grec que podria desembocar en la caiguda del govern i la celebració d'eleccions abans de finals d'any.

Les dues cares de 'Merkozy'

Merkel i Sarkozy es van mostrar molt prudents amb la decisió de Grècia, ja que la celebració d'un referèndum, encara que pugui tenir greus conseqüències per a Europa, és del tot legítima i no deixa de ser una expressió de democràcia poc utilitzada per la majoria de governs de la UE. De portes cap endins, però, les coses són diferents. Una font propera a Sarkozy citada pel diari francès Le Monde assegurava que la convocatòria d'una consulta sobre el rescat de Grècia és "irracional i perillosa".

Finlàndia és un dels països que va parlar més clar. El ministre d'Afers Europeus, Alexander Stubb, va advertir a Atenes que el referèndum "en el fons seria un vot sobre l'adhesió de Grècia a la Unió Europea". Més tímida va ser la resposta de la Comissió Europea, que sembla que no s'ho acaba de creure. En una declaració conjunta, els presidents de la Comissió i del Consell van subratllar que confien que Grècia compleixi els compromisos adquirits en l'última cimera. Els acords inclouen la condonació del 50% del deute grec i un segon rescat de 130.000 milions per evitar la seva fallida. També es va acordar la recapitalització de la banca europea i l'ampliació del fons de rescat fins a un bilió d'euros. Tot plegat per solucionar el problema de Grècia i evitar-ne el contagi a altres economies.

L'anunci de Papandreu va arribar quan el G-20 està a punt de reunir-se a Cannes. A la cimera, la UE havia de presentar a la resta de països els acords anticrisi pactats pels membres de l'eurozona la setmana passada, que han de servir per crear un tallafoc al voltant de Grècia i evitar el contagi d'altres països.

La voluntat del primer ministre grec de preguntar a la ciutadania si accepta el rescat -a canvi de dures retallades- posa en risc l'execució del acords. Si no es poden aplicar, la UE no podrà fer els deures que li van imposar els socis del G-20: arribar a Canes amb un pla anticrisi que fes esfumar les turbulències financeres que amenacen amb provocar una nova recessió mundial. Ara que el futur del pla europeu és incert, els socis de l'euro es quedaran sense saber què dir demà a Canes.

stats