CRISI DEL DEUTE
Crònica 16/10/2011

El G-20 culpa la UE de la recessió

El G-20 vol que els socis europeus solucionin aviat la crisi del deute i els problemes de Grècia per evitar un contagi a nivell mundial. Proposen dotar l'FMI de més recursos per combatre la crisi de l'euro.

Laia Forès
2 min
LA FOTO OFICIAL DE LA TROBADA i els colors de moda La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, i la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, somriuen després de les reunions del G-20 que serviran per preparar la trobada del pròxim 23 d'octubre.

PARÍS.Els països més rics del món i els emergents estan cada vegada més preocupats pel possible contagi de la crisi de l'euro a l'economia global. Temen una recessió mundial si la Unió Europea (UE) no soluciona els seus problemes, sobretot el del deute i el de Grècia. Durant la reunió del G-20 que es va celebrar divendres i ahir a París, els ministres de Finances i els governadors dels bancs centrals van pressionar els socis europeus perquè prenguin mesures concretes urgentment per evitar el contagi de la crisi europea a la resta del món.

En la declaració final, els països del G-20 demanen a la UE que faci passos endavant en la cimera del dia 23 "per donar una resposta enèrgica" als problemes de l'euro. "Esperem nous gestos per maximitzar l'impacte del fons de rescat amb l'objectiu d'evitar el contagi", diu el text. El nerviosisme de les economies més industrialitzades i les emergents per la situació a Europa es palpa en les reunions del G-20, fins al punt de ser gairebé l'únic tema de discussió. Els rumors d'una fallida de Grècia i els problemes del sector bancari, especialment després del cas del banc franco-belga Dexia, augmenten la inquietud dels governs de fora de la UE.

Advertències de l'FMI

La preocupació ve també per les advertències del Fons Monetari Internacional (FMI). La directora gerent del Fons, Christine Lagarde, va assegurar que en les últimes tres setmanes s'ha detectat "una evolució negativa" de l'economia mundial arran de la difícil situació d'alguns països europeus i la incertesa que la crisi de l'euro genera en els mercats. Les paraules de Lagarde van fer que tots els retrets es dirigissin ahir als Vint-i-set. Els països de la UE "tenen assumptes per resoldre" i han d'actuar "de manera decisiva per contenir i superar la crisi", va declarar el ministre de Finances del Brasil, Guido Mantega.

Els líders europeus celebraran el diumenge 23 una cimera per acordar una nova recapitalització de la banca i debatre una solució definitiva per Grècia, els principals problemes de la crisi de l'euro. Durant la reunió d'ahir, els socis comunitaris amb representació al club dels rics i els emergents es van comprometre a aprovar el pla per injectar capital al sector bancari.

El G-20 vol dotar l'FMI de més recursos per ajudar els països europeus amb problemes, però els ministres de Finances van decidir ahir ajornar la decisió fins a la cimera que es farà a principis de novembre a Cannes (França).

stats