CRISI DE L'EURO, INCERTESA POLÍTICA
Crònica 04/11/2011

El G-20 reclama a Europa una solució

La crisi grega deixa sense guió la Unió Europea i eclipsa l'agenda d'un G-20 marcat per la incertesa sobre el futur de l'euro. Barack Obama va reclamar ahir una solució definitiva a la crisi del deute.

L.f.
3 min
Un moment familiar a canes Entre reunió i reunió, Sarkozy i Obama van tenir ahir un moment familiar a la cimera del G-20. El líder nord-americà  va aprofitar l'ocasió per felicitar el seu homòleg francès pel naixement de la seva filla amb Carla Bruni. "Espero que la Giulia s'assembli a la seva mare, i no al seu pare", va dir el president dels EUA en to de broma.

Encara no eren les cinc de la tarda quan Iorgos Papandreu, primer ministre de Grècia, sortia a fer una declaració davant el Parlament hel·lè, a Atenes. A l'altre costat del Mediterrani, a la ciutat francesa de Canes, milers de diplomàtics, periodistes, ministres de Finances i líders mundials reunits en la trobada de països del G-20 deixaven de fer la seva feina per escoltar les paraules de Papandreu. La gent s'aplegava davant les pantalles de televisió repartides per cada racó del Palau de Festivals de Canes, el mateix lloc on cada mes de juny desfilen actors, actrius i directors de cinema en la cita europea més important del sector cinematogràfic.

Grècia, que amb prou feines representa el 2% del producte interior brut de la zona euro, ha aconseguit acaparar l'atenció dels països més rics del món i desdibuixar els continguts de la cimera. En la primera jornada de la reunió es va parlar molt dels grecs i poquíssim d'altres temes tan rellevants com la creació d'una taxa global a les transaccions financeres o el pes que han de tenir els països emergents en les organitzacions internacionals.

La incertesa grega ha deixat la Unió Europea sense guió en aquesta cimera del G-20, en què les principals economies del món van donar ahir un ultimàtum a la zona euro perquè solucioni la greu crisi del país hel·lè. En un món on l'economia està cada vegada més globalitzada, països com els Estats Units i la Xina temen que la crisi de l'euro acabi contagiant economies de fora d'Europa.

La pressió d'Obama

"La situació grega subratlla la necessitat d'avançar ràpidament cap a la posada en marxa del pla, inclòs un cordó sanitari prou fort per assegurar que el problema no s'estengui d'un país a un altre", va assegurar Ben Rohdes, diplomàtic de l'administració nord-americana que acompanyava ahir el president Obama a la reunió de Canes.

El president dels Estats Units es va reunir amb la cancellera Alemanya, Angela Merkel, i amb el president de França, Nicolas Sarkozy, abans de l'inici de la cimera. Barack Obama va traslladar als dos dirigents europeus el mateix missatge: l'eurozona ha de posar en marxa com més aviat millor el pla anticrisi pactat en l'última cimera de l'euro. A l'ultimàtum a Europa s'hi va sumar també una altra de les economies més potents del món, el Japó. El govern nipó va demanar als països de la moneda única una solució "creïble i viable" per a Grècia.

Sarkozy, amfitrió de la reunió, va intentar convèncer els líders mundials de la capacitat europea per posar en marxa el pla anticrisi, que inclou la condonació del 50% del deute grec, la recapitalització dels bancs i l'ampliació del fons de rescat fins a un bilió d'euros. El president de França va dir que l'eurozona complirà les seves responsabilitats, i va apostar per posar en marxa les noves capacitats del fons de rescat ben aviat. "Europa ha d'enviar un missatge de credibilitat a tot el món", va assegurar Sarkozy.

El president francès i la cancellera alemanya ja havien deixat clar a Papandreu dimecres a la nit que Grècia només tenia dues opcions: o complir els acords del pla anticrisi o sortir de l'euro. Els dos dirigents europeus van obrir la porta al país hel·lè perquè abandonés la moneda única. Ahir Sarkozy va reiterar amb la claredat que el caracteritza que la UE vol Grècia dins l'euro però que no dubtarà a deixar-la marxar si no compleix els seus compromisos.

Més enllà de la crisi grega, els líders del G-20 aprovaran avui unes conclusions amb pocs acords concrets. No hi ha consens per crear una taxa a les transaccions financeres globals, coneguda com a taxa Tobin, una proposta que compta amb el suport de la zona euro i de països emergents com el Brasil, però que té l'oposició dels Estats Units i del Regne Unit. Els països del G-20 sí que s'han posat d'acord per millorar la lluita contra els paradisos fiscals. Ahir van anunciar la seva adhesió a un conveni multilateral contra l'evasió fiscal que inclou un "intercanvi d'informació automàtica" entre governs amb "sòlides garanties" per protegir la confidencialitat de les informacions, segons va anunciar el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría.

stats