Crònica 10/10/2011

GLORIA SABATER: "Cada vegada mengem més menjar que no és menjar"

Formació És metòdica, didàctica i exhaustiva en les explicacions. Gloria Sabater (Barcelona, 1964) forma part d'una nissaga de farmacèutics. Doctora en farmàcia, és experta en intoleràncies, medicina antienvelliment i anàlisi i control de medicaments

Adam Martín
3 min

M'explica que ha format part d'un equip que ha dissenyat un estudi per detectar intoleràncies en 217 aliments diferents, fet a partir de productes locals. "És fonamental que els tests estiguin fets amb els productes que la gent consumeix", diu.

D'on surten les intoleràncies que es tenen actualment?

Primer, de la globalització: mengem nous aliments que no són locals, que no formen part de la dieta tradicional i per als quals potser no estem preparats.

I d'on més?

Els aliments cada vegada estan més processats i porten més additius. Crec que hi ha molta intolerància als additius o als pesticides. Potser no estem dissenyats per eliminar tanta química. En la intolerància hi ha un component genètic, que vol dir que no estem adaptats a determinats ingredients, però també pot tenir a veure amb el fet que cada vegada mengem més menjar que no és menjar.

És cert que hi ha molta gent que és intolerant a algun aliment i no n'és conscient?

Sí. Un exemple seria la lactosa. Hi ha moltíssima gent que n'és intolerant i no ho sap. Vam començar a consumir llet fa 10.000 anys, que són 333 generacions. Calen molts més anys perquè hi hagi un canvi genètic a escala d'espècie. Això vol dir que segurament no estem del tot adaptats a aquests aliments tan nous. Passa el mateix amb la sacarosa del sucre.

Però hi ha gent que pren llet i no té cap problema.

La majoria dels adults ja no produeixen lactasa, l'enzim que ens permet metabolitzar la lactosa, però determinats grups poden seguir prenent llet gràcies a una mutació genètica. Els que són estranys no són els que no toleren la llet, sinó els que la toleren: es diuen lactasa persistents.

Quins són els aliments que causen més intoleràncies?

El blat, la llet, la soja i les coles. La soja comença a causar moltes intoleràncies perquè cada vegada se'n consumeix més i potser perquè cada vegada està més modificada.

Les coles? Si els refrescos de cola són de les begudes més venudes al món després de l'aigua!

Sí, i és un problema, perquè hi ha gent que no beu aigua, beu cola. Nosaltres analitzem la reacció a la proteïna de la nou de cola, que és en tots els refrescos de cola i que també afegeixen com a ingredient en molts aliments.

Quan es retira l'aliment que causa la intolerància, el problema es resol?

La intolerància té a veure amb un augment de la permeabilitat intestinal, i si aquest problema no es corregeix ens podem tornar intolerants a l'aliment amb el qual hem substituït el que ens donava problemes. El millor és fer un enfocament global de la salut de l'intestí perquè es torni a segellar i que només passin els micronutrients que han de ser absorbits.

Quina és una reacció típica del cos davant d'una intolerància?

Flatulències, inflamació intestinal, diarrea crònica, restrenyiment crònic, problemes a la pell, mal de cap, migranyes… Si tenen algun d'aquests símptomes, poden assumir que potser té a veure amb algun aliment. Hi ha un altre grup d'intoleràncies molt important: la gent que té dèficit de diamino oxidasa (DAO), l'enzim que metabolitza la histamina.

Quins aliments tenen histamina?

Làctics, embotits, marisc, suc de taronja… Això és de fàcil solució, perquè només s'ha de prendre un suplement amb l'enzim que li falta just abans de menjar per no tenir aquests efectes secundaris.

I si no tenim aquest enzim, el DAO, què ens passa?

El que deia abans, i també panxa inflada, contractures i mal als ossos, asma i dificultats respiratòries, nàusees i vertigen, congestió nasal…

Així doncs, una persona asmàtica o amb migranya causada per dèficit d'aquest enzim es curaria simplement deixant de prendre aliments amb histamina o prenent l'enzim abans de menjar?

Si la causa és aquesta, sí. Però el 10% de la població té migranyes i s'atipen de medicaments.

Ho diu una farmacèutica!

Els medicaments s'han de prendre quan cal prendre'ls. El que passa és que fins ara no hi havia tantes eines de diagnòstic per saber per què et passaven les coses, i el més fàcil era tapar el problema amb un medicament.

I què mengem, doctora? Doni'ns alguns consells generals.

Productes de mercats locals i menjar molt variat. Acostumem a esmorzar cada dia el mateix, i és un mal hàbit: les intoleràncies s'eviten rotant la dieta, variant molt els ingredients. Al nens els donem sempre macarrons perquè se'ls mengen bé! També s'ha de menjar com menys productes envasats millor. I menjar llegums d'aquí, i arròs integral, espelta, fajol, quinoa… Blat i làctics, el mínim.

I el calci, d'on el traiem?

El podem treure de les sardines, de la fruita seca, del sèsam… Menja variat i trobaràs el calci que necessites. La gent s'obsessiona amb el calci, però per tenir uns ossos sans fa falta calci, magnesi, bor, silici, fòsfor i vitamina D, que l'agafem del sol.

stats