LA DESFETA D'UN RÈGIM
Crònica 08/09/2011

Gaddafi, entre el desert i la confusió

Rod Nordland
3 min
Ofensiva final Rebels al damunt d'un dels avions de Gaddafi abatuts pels bombardejos de l'OTAN, a 35 quilòmetres a l'est de Beni Uali.

The New York Times. TrípoliEl parador del coronel Muammar al-Gaddafi -que sembla que des de la caiguda de Trípoli s'hagi fos- continua sent una incògnita i una incessant font de rumors i especulacions. Portaveus d'una de les milícies rebels líbies més poderoses van dir ahir que els seus combatents havien acorralat el fugitiu líder libi, un extrem que després van desmentir fonts militars del Consell Nacional de Transició (CNT).

També ahir, les autoritats del Níger negaven que el dictador libi i el seus fills haguessin entrat al seu territori. "Volem informar al món que Muammar al-Gaddafi no és al Níger", va dir el ministre de Justícia nigerià, Marou Amadou. I afegia que els informes sobre un comboi de 200 vehicles travessant el Níger des de Líbia eren falsos. Dimarts, fonts del govern nigerià i alguns testimonis independents, que també negaven l'existència del comboi, confirmaven, en canvi, que un nombre més reduït de vehicles procedents de Líbia havia entrat recentment al Níger. El departament d'Estat dels Estats Units afegia que almenys una dotzena de membres d'alt rang del règim gaddafista havien fugit al Níger.

Ahir, Mohammad Bazoum, ministre de Relacions Exteriors de Nigèria, aclaria l'assumpte i puntualitzava a una ràdio francesa que: "No hi ha dubte que algunes persones van arribar. Però no va ser en absolut la quantitat que la gent ha dit. Dos-cents vehicles és inconcebible. Deu cotxes, com a màxim".

El dictador, envoltat

Els rebels libis van afirmar ahir que tenien acorralat Gaddafi. Anis Sharif, portaveu d'Abdel Hakim Belhajel, el president del Comitè Militar de Trípoli i líder d'una de les milícies insurgents més grans, assegurava que un nombre important d'unitats de combatents rebels havien convergit en una àrea concreta del desert en què s'havia confirmat la presència del dictador.

"Només estem esperant el moment adequat per avançar. Mentrestant seguim tots els seus moviments", va dir Sharif. "Gaddafi no està protegit per una gran quantitat de persones. De fet, està molt més desprotegit del que es podria esperar d'ell. A més, només es mou de nit per evitar els atacs aeris de l'OTAN", va afegir Sharif.

Això no obstant, el portaveu dels rebels va negar-se a senyalar exactament el lloc en què tindrien envoltat el dictador. Va limitar-se a dir que era al desert del Sàhara -que ocupa més de la meitat de tota la part sud del país-, i va afegir que les forces rebels havien avançat fins a uns 60 quilòmetres de distància de l'objectiu i que s'hi havien aturat per encerclar la zona.

"No pot escapar", va dir Sharif, que de totes maneres esperava que els rebels poguessin avançar al cap de poc. "Ara ja tot depèn dels líders militars que hi ha sobre el terreny, ells decidiran quan arriba el moment" de caure sobre Gaddafi.

Contradiccions des del desert

Malgrat tot, les informacions que arriben des de les files rebels són contradictòries. Abdulrahman Busin, enllaç militar dels insurgents amb la premsa, assegurava ahir que les informacions que afirmaven que el coronel Gaddafi estava envoltat eren només rumors. I afegia més llenya al foc dient que també hi havia informes per confirmar que el dictador podria ser, aquesta vegada sí, en un altre comboi avançant cap a la frontera líbia amb el Níger.

Sigui com sigui, la ruta cap a Burkina Faso a través del Níger -amb què s'especulava abans-d'ahir- també va quedar desmentida. Les mateixes autoritats de Burkina Faso, que prèviament havien assegurat que estaven disposades a oferir asil al dictador, ahir van voler negar qualsevol especulació, segons informava l'agència Associated Press, insistint que, arribat el cas que Gaddafi trepitgés el seu territori, seria arrestat immediatament.

stats