Crònica 30/04/2011

Les tropes de Gaddafi penetren a Tunísia a la recerca de rebels

L'exèrcit libi va fer ahir una incursió en una població tunisiana de la frontera a la recerca de rebels. El govern de Tunísia va expressar la seva indignació a Líbia.

M. Vidal / M. Ferrer
3 min
De camí a tunísia Un rebel libi vigila la frontera amb Tunísia a Wazin. Les tropes del règim van superar ahir aquest pas i van entrar en un poble tunisià.

El Gaddafi desafiant no té fronteres. En un fet sense precedents, l'exèrcit libi va penetrar ahir a Tunísia a la recerca i captura de rebels. Els fets van passar a la població tunisiana de Dehiba, que fa frontera amb Líbia. Fa dies que aquest pas entre els dos països és objecte de lluita ferotge. El control de la frontera ha anat canviant de mans constantment entre gaddafistes i opositors. Però l'episodi d'ahir és tota una altra cosa.

Forces de l'exèrcit de Gaddafi van penetrar fins al centre de la població tunisina, on van estar disparant trets, van ferir almenys una persona i van provocar destrosses en alguns edificis, durant més d'una hora. Segons va informar la cadena Al-Jazira, l'exèrcit de Tunísia va aconseguir reduir els soldats libis que havien penetrat al país, els va desarmar i els va retornar cap al seu territori. Segons aquestes mateixes informacions, els enfrontaments van acabar amb tres morts i dotze ferits, entre els soldats libis i un opositor també mort.

La importància del pas fronterer

Els rebels libis intenten mantenir com poden el control d'aquest pas fronterer, la carretera que uneix la població líbia de Wazin amb la tunisiana de Dehiba, per la seva importància estratègica. És l'únic punt a l'oest del país que els permet mantenir una via oberta amb l'exterior, un canal per fer arribar aliments i medecines cap als territoris que ells controlen a la zona oriental de Líbia. Si el pas cau a mans de l'exèrcit libi, la frontera quedarà tancada i els rebels ho tindran magre per mantenir l'aixecament.

En aquesta lluita contra l'exèrcit de Gaddafi, els opositors compten amb la simpatia i l'ajuda de la població tunisiana que és a l'altra banda de la frontera. És aquí on s'acostumen a refugiar i busquen suport quan les coses van mal dades. I és aquí on l'exèrcit de Gaddafi els va anar a buscar, conscient que estava violant el territori d'un altre estat.

El govern de Tunísia va reaccionar amb duresa. El ministeri d'Afers Estrangers va cridar a consultes l'ambaixador libi, a qui va fer arribar la seva protesta. "Li hem fet saber que no tolerarem cap nova violació del nostre territori com aquesta -va dir el viceministre d'Afers Estrangers tunisià Radhouane Nouicer-. El sòl de Tunísia és una línia vermella que no es pot traspassar", va advertir.

Mines al port de Misurata

Mentrestant, a la ciutat de Misurata continua el setge de les forces del règim. L'OTAN va denunciar ahir a través d'un comunicat que han detectat mines al port de la ciutat, l'única via d'abastiment dels rebels libis i l'escenari de bombardejos de l'exèrcit durant les últimes setmanes.

Segons l'Aliança Atlàntica, les forces gaddafistes han deixat tot un rastre de mines marítimes a una distància d'entre dos i tres quilòmetres de la costa amb l'objectiu de tallar l'arribada d'ajuda humanitària. Per aquest motiu, l'OTAN va advertir a les autoritats del port de Misurata que "tanquin temporalment els accessos per intentar evitar més accidents". Per ser encara més taxatius en el seu comunicat, van dir que bombardejarien qualsevol nau que intentés aproximar-se al port, independentment de la justificació que donés. De moment ja s'ha cancel·lat l'arribada de dos vaixells amb ajuda humanitària.

La situació a Líbia sembla lluny de cap mena de resolució amb el règim encaparrat a mantenir la lluita armada contra el opositors. Ahir un dels fills de Gaddafi, Saif al-Islam, va dir que no hi hauria rendició encara que les bombes aliades durin 40 anys.

stats