LES REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 27/03/2011

Gaddafi perd posicions

3 min
Ballant sobre els tancs Un grup de rebels celebren la caiguda de la ciutat d'Ajdabia després de l'atac de la coalició internacional contra les forces de Gaddafi.

Les forces de l'oposició van aconseguir ahir fer retrocedir les tropes de Gaddafi d'un dels enclavaments més importants del país gràcies als bombardejos de la coalició internacional. La reconquesta d'Ajdabia és el primer senyal que els atacs aliats, que no només es dirigeixen contra les defenses antiaèries sinó també contra les tropes del coronel, estan canviant la dinàmica de la lluita pel control del país. Al mateix temps, però, els líders occidentals debaten la possibilitat que l'operació militar aconsegueixi un doble objectiu: protegir els civils libis i apartar Gaddafi del poder.

A Ajdabia, els tancs de l'exèrcit rebel destruïts durant la nit continuaven cremant al matí a les portes de la ciutat. Eren els esquelets que havien fet fugir, fa una setmana, les tropes rebels de la ciutat més pròxima al bastió de la insurgència, Bengasi. Però l'ambient ahir era de festa, centenars de rebels feien sonar els clàxons, disparaven trets a l'aire i feien onejar la bandera tricolor.

Agraïment als aliats

"Sense els avions no hauríem pogut fer això -deia un home de 38 anys a Associated Press-; amb l'ajuda dels avions aliats aconseguirem arribar a les portes de Trípoli, si Déu vol". L'oposició creu que els rebels han sortit a la desbandada cap a la ciutat petroliera de Brega, a 50 km d'Ajdabia. Segons algunes fonts de l'oposició, que no s'han pogut contrastar, les forces de l'oposició també haurien aconseguit aquesta ciutat i les tropes gaddafistes estarien fugint cap al sud o bé cap a Sirte, el feu de la família del dictador. La raó seria que totes les forces les haurien concentrat a Ajdabia i després de l'ofensiva aèria de la coalició haurien perdut tota l'artilleria pesant.

Tot i l'ambient de celebració d'ahir, Ajdabia ja no és el que era. Els accessos a la ciutat estaven ahir alliberats però s'hi podia veure el resultat d'una lluita intensa. Hi havia ferralla i runa per tot arreu i moltes cases estaven destruïdes. Abans que la ciutat fos presa per les tropes de Gaddafi, la insurgència havia convertit aquesta ciutat -de 120.000 habitants- en un dels punts estratègics per al control de Bengasi.

Durant una roda de premsa a Trípoli, el viceministre d'Afers Exteriors, Khalid Kaim, va assegurar que les tropes del règim havien fet "una retirada tàctica" i va reiterar que les forces dels Estats Units i Europa estaven sobrepassant els mandats de les Nacions Unides i l'OTAN perquè estan proporcionant suport aeri als rebels en comptes de limitar-se a establir la zona d'exclusió aèria. Els bombardejos a Ajdabia havien colpejat les tropes pro-Gaddafi que no avançaven, sinó que estaven "parades", va afegir. També va repetir les acusacions que els atacs aeris han matat dotzenes de civils, tot i que el govern no n'ha presentat proves. Durant una roda de premsa divendres a la nit, fonts del ministeri de Salut van assegurar 100 morts, però no es va especificar el nombre de militars i civils.

Un cop de mà a Misrata

Tot i el cop d'afecte d'ahir a favor de la insurgència, els rebels encara són superats en terra per les milícies de Gaddafi. Les línies de batalla rebels continuen a centenars de quilòmetres de la capital i no hi ha indicis d'un imminent aixecament a l'oest contra el govern. Però ahir va haver-hi un altra prova que els esforços de la coalició internacional no només estan tenint efecte a l'est del país. Els bombardejos aliats a Misrata, la tercera ciutat més gran de Líbia, van calmar durant una estona l'ofensiva de Gaddafi a la ciutat, l'únic gran feu de la insurgència a l'oest.

Segons un testimoni de Reuters que prefereix no revelar el seu nom, després d'una setmana d'atacs reiterats de les tropes de Gaddafi haurien mort 115 persones. A l'hora de tancar l'edició, avions de la coalició sobrevolaven la ciutat. De totes maneres, és difícil confirmar la majoria d'informacions que arriben de Misrata perquè el règim no permet l'entrada de periodistes.

A l'est del país, un comboi de l'oposició es va dirigir ahir a la tarda cap a la ciutat petroliera de Brega, on sembla que l'exèrcit hauria marxat dispersant-se. Quan va tornar l'expedició va explicar que havien celebrat que no hi havia ningú a la ciutat, però la informació és difícil de contrastar. "Brega està al 100% en mans de les forces d'alliberament", va dir Xamsiddin Abdulmol·lah, un portaveu rebel des de Bengasi. Mentrestant, queia la nit a Ajdabia i les tropes, després de les celebracions, començaven a prendre posicions una altra vegada. L'hospital de la ciutat comptava 30 morts durant l'ofensiva i al cementiri n'apareixien 81, enterrats en una fossa comuna.

stats