CANVI A LÍBIA
Crònica 25/10/2011

Gaddafi serà enterrat al desert

El cos de Gaddafi s'enterrarà en un "lloc secret al desert". Així ho va recomanar ahir la màxima autoritat religiosa líbia i així ho faran els rebels, que ahir van deixar d'exhibir el cos del dictador a Misurata.

David Meseguer
2 min
Mort i exhibició polèmica Famílies líbies visiten els cossos sense vida de Muammar al-Gaddafi i del cap de les forces armades del dictador, Abu Bakr Iounis. Els cadàvers són exposats des de dijous passat en un tanatori a la ciutat de Misurata mentre Creix el debat sobre què s'ha de fer amb el cos del coronel.

MisurataEl vergonyós espectacle en què les noves autoritats líbies havien convertit l'exposició pública del cos de Muammar al-Gaddafi es va acabar ahir a les tres de la tarda, hora local. Després d'escoltar les directrius donades per la màxima autoritat islàmica del país, Sader al-Geriani, els rebels van tancar al públic la cambra frigorífica on des de dijous passat s'exposava a Misurata el cos de Gaddafi, juntament amb els fèretres del seu fill Mutassim i l'exministre d'Interior del règim, Abubaker Iunis. Al-Geriani també va instar les autoritats del Consell Nacional de Transició Libi (CNT) a "enterrar el cos del dictador en un lloc secret al bell mig del desert perquè no es converteixi en un lloc de culte i peregrinació", va dir el muftí en declaracions recollides per la premsa nacional del país, en què va legitimar el procediment dels rebels després de la captura i mort del dictador, que tantes crítiques ha despertat entre diferents sectors libis i la comunitat internacional. Un portaveu del rebels va confirmar ahir a Reuters que Gaddafi serà enterrat avui.

Set de venjança

Avisada per l'OTAN, la brigada de Misurata va ser la que va interceptar el comboi en què viatjava Gaddafi quan tractava de fugir al desert des de Sirte, la seva ciutat natal. Els dies posteriors a la seva captura només han circulat imatges del linxament del dictador, però no s'havia mostrat el moment del seu assassinat fins ahir. "Durant els anys 90 desenes de dones van ser violades a Misurata per autoritats del règim, la nostra ciutat era una de les parts més reprimides de Líbia", explica Ibrahim Anwar, un rebel de la ciutat, per justificar l'actuació dels soldats antigaddafistes. La ràbia i la manera de procedir dels rebels cap al dictador també s'explica en gran part per les penúries que va viure la població de Misurata sota el setge dels soldats de Gaddafi durant la guerra.

Un dels responsables que custodien lamorgueon s'allotgen els cossos va explicar a l'ARA que estan a l'espera que algun familiar de Sirte vulgui fer-se càrrec del cos. Evidentment, el CNT negociarà amb la tribu dels Gaddafa les condicions de sepultura del cos i vigilarà en tot moment el procés perquè es mantingui el secret sobre la seva ubicació.

stats