JUSTÍCIA
Crònica 02/02/2012

Gallardón vol que els notaris puguin casar i divorciar

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, proposa que els notaris puguin casar i resoldre separacions i divorcis amb conformitat. Assegura que la mesura ajudarà a buidar els jutjats.

Laura Díaz-roig
2 min
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, 
 A principis de gener.

BARCELONA.Els notaris podran autoritzar matrimonis i resoldre divorcis en què hi hagi acord de les parts. Així ho va anunciar ahir el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que va avançar que el seu departament impulsarà la llei de mediació i jurisdicció voluntària, que inclourà aquesta proposta. Segons el ministre, la nova llei servirà per buidar els jutjats i agilitzar els processos, ja que hi ha un "enorme camp d'actuacions" que es poden resoldre fora dels tribunals. Tot i així, com la resta de canvis anunciats la setmana passada, Gallardón no va concretar com s'articularà, i des del ministeri afirmen que no hi ha un calendari per posar en marxa la llei, que encara s'està estudiant.

Els notaris aplaudeixen aquesta proposta i destaquen que beneficiarà tant el sistema judicial com els ciutadans. "Entenem que la llei de jurisdicció voluntària inclourà moltes altres matèries d'àmbits com el dret de família o el dret mercantil, tot i que els casaments i els divorcis tenen un impacte social més rellevant. És positiu que els casos en què hi ha acord es puguin extreure de la via judicial i siguin assumits per altres operadors", diu el degà del Col·legi de Notaris de Catalunya, Joan Ollé.

Una opció més

"Hem de tenir en compte que serà una jurisdicció voluntària i que, per tant, els ciutadans podran continuar anant als jutjats si ho prefereixen. Serà una opció més", recorda Ollé. Tot i que fins ara els notaris no participaven en aquests dos processos, Ollé recorda que molts convenis de regulació de divorcis ja es protocol·litzaven davant el notari.

Segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), durant els tres primers trimestres del 2011, es van tramitar per la via judicial 10.132 divorcis consensuats i 703 separacions consensuades. Gallardón considera que "no té sentit" que aquest tipus de divorcis i separacions, que només exigeixen la constatació d'un acord per després ser executat, no es puguin formalitzar davant del notari. Ollé destaca a més que és facilitaria els tràmits al ciutadà, que tindria al seu abast les 547 notaries que hi ha a tot Catalunya, i que els costos serien "moderats". A més, la figura de l'advocat es mantindria en els divorcis, malgrat ser de mutu acord, com ja es fa.

Els notaris ja exerceixen algunes matèries de jurisdicció voluntària com la declaració d'hereus, el procés que s'obre quan una persona mor sense haver fet testament. Malgrat que aquesta declaració també es pot fer via judicial, majoritàriament s'opta per la via notarial, que està tenint molt èxit.

stats