DEBAT SOBRE L'AUTOGOVERN AL REGNE UNIT
Crònica 03/03/2011

Gal·les vota avui si vol ampliar la seva limitada autonomia

Eva Ontiveros
2 min

Corresponsal a londresAvui dimecres els gal·lesos van a les urnes per dir o no a una pregunta ben curta: "Voleu més autonomia?" En cas que guanyi el , la primera conseqüència serà clara. L'Assemblea gal·lesa tindrà més poder legislatiu. Ara el govern de Gal·les té competències limitades en només 20 àrees, que inclouen educació, sanitat, transport i medi ambient. Però a l'hora de la veritat, tot i que poden fer propostes per millorar lleis existents o bé suggerir-ne de noves, han d'esperar a tenir el vistiplau del govern central. Aquest procés és llarg, costós i frustrant, i sovint passen anys abans que una proposta faci el cicle complet.

Si avui a les urnes hi triomfa el , l'Assemblea podrà proposar i aprovar les seves lleis sense consultar ni necessitar el consentiment del govern central. Però el referèndum posa molt més en joc. Serà un baròmetre per mesurar l'entusiasme dels gal·lesos per l'autogovern. L'últim cop que es va fer una consulta semblant va ser el 1997, quan la pregunta encara era més clara: "Voleu l'autonomia?" El resultat va ser gairebé catastròfic. Va guanyar el , però per un marge molt estret, i amb una participació molt baixa. Les conseqüències van ser una assemblea dèbil amb un greu problema d'imatge i serioses dificultats per establir la seva legitimitat.

Des d'aleshores ha plogut molt, i a Gal·les més que enlloc. Com va dir Ron Davies, polític gal·lès, "l'autonomia és un procés, no una ocasió". L'Assemblea ha treballat de valent per convèncer els gal·lesos que el seu futur serà millor gestionat des de Cardiff. Els partidaris del diuen que a mesura que ha passat el temps els gal·lesos s'han anat enamorant de la seva autonomia, i que cada cop estan més involucrats en la política de la regió. Però l'única manera de corroborar aquesta hipòtesi serà amb vots reals. Només un alt nivell de participació i una majoria aclaparadora del podrà esvair les acusacions de poca legitimitat.

L'impacte del resultat

L'impacte d'aquest referèndum pot simular l'efecte d'un terratrèmol. Més enllà de Cardiff, les seves rèpliques podrien arribar a tots els racons del Regne Unit. Si Gal·les estableix una Assemblea més poderosa, contribuirà a establir un equilibri autonòmic arreu del país. Si la posició de Gal·les és tan ferma i autosuficient com la d'Escòcia i Irlanda del Nord, sorgeix una nova pregunta: ha arribat el moment de tornar a plantejar la gran anomalia del procés autonòmic britànic?

Si al final guanya el no , l'Assemblea continuarà com fins ara però suposarà una humiliació difícil de pair. Els polítics gal·lesos han repetit que el procés autonòmic potser va començar amb un peu coix, però que ha engrescat la gran majoria. El triomf del no acabaria amb aquesta suposició, i posaria una gran limitació a les ambicions de futur.

stats