QUERELLA PER XENOFÒBIA
Crònica 08/09/2011

García Albiol desafia el jutge emparat pel PP

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, no pensa rectificar. Ahir va declarar davant el jutge per un presumpte delicte de xenofòbia i va tornar a relacionar els gitanos romanesos amb la delinqüència.

Marc Colomer
2 min
Xavier García Albiol amb Alícia Sánchez-Camacho sortint dels jutjats de Badalona.

Badalona.El càrrec institucional que ostenta no ha fet rebaixar el to del discurs que l'ara alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, entonava com a líder de l'oposició en matèria d'immigració. Emparat per la cúpula del PP de Catalunya, García Albiol va declarar ahir durant una hora davant el titular del jutjat d'instrucció número 2 de la ciutat per una querella que va presentar SOS Racisme per haver incitat a l'odi racial amb uns pamflets que va repartir el 2010, en què relacionava la comunitat romanesa amb la delinqüència. Ahir, ni García Albiol no va donar cap signe de moderació (ni tan sols de modulació) del seu discurs, sinó tot el contrari.

En sortir del jutjat amb la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i el secretari general, Jordi Cornet (que ja va tancar la llista del PP de Badalona en senyal de suport de la direcció al controvertit discurs sobre antiimmigració del PP badaloní), García Albiol va tornar a repetir que el principal problema de la ciutat és la inseguretat que generen "individus gitanoromanesos, segons dades objectives". Tant García Albiol com Sánchez-Camacho van optar per presentar-se com a víctimes d'un procés "polític", tenint en compte que la querella es va presentar poc abans de les eleccions del 28-N.

El cert és que amb el seu discurs més dur en matèria d'immigració, tant Sánchez-Camacho com el mateix Albiol han aconseguit els millors resultats que havia obtingut mai el PP a Catalunya, com es va encarregar de recordar la líder dels populars catalans. De fet, Badalona és la primera gran ciutat catalana que el 22-M va anar a parar a mans dels populars, que governen en minoria després que CiU va rebutjar reeditar el pacte amb PSC i ICV .

No es mouran ni un mil·límetre

Els dirigents populars van advertir ahir que no pensen canviar ni un mil·límetre el discurs. "No ens faran callar, el PP seguirà sent valent buscant una immigració legal i ordenada", va advertir Camacho, que va apostar per "ser contundent amb la immigració il·legal". De fet, davant el jutge, Albiol va mantenir la mateixa versió que ja va defensar davant el fiscal d'Odi i Discriminació de la Fiscalia de Catalunya, Miguel Ángel Aguilar. "En els pamflets no s'assenyalava a ningú per la seva nacionalitat ni ètnia. El que vaig fer com a cap de l'oposició i faré ara com a alcalde és mostrar un problema i proposar solucions", va clamar, i també va avisar que pensa "lluitar de manera contundent contra les persones que vénen a crear problemes i conflictes a la ciutat". L'Audiència de Barcelona va ordenar el 24 de maig al jutjat d'instrucció 2 de Badalona que admetés a tràmit la querella contra García Albiol. Ho va fer després d'estimar el recurs que havien presentat SOS Racisme i la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya contra una interlocutòria del jutjat 2 de Badalona, que havia arxivat la querella.

Els candidats del PP van endurir el seu discurs en immigració a mesura que s'acostaven les eleccions municipals del maig passat. Ho va avalar en tot moment la direcció, i fins i tot el candidat a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va arribar a advertir de la reaparició de malalties per la immigració.

stats