ENERGIA
Crònica 15/04/2011

Gas Natural diu que Fukushima afavorirà el gas i les renovables

Gas Natural preveu un auge del gas i de les renovables després de l'accident nuclear del Japó. També adverteix que l'entrada en funcionament del gasoducte Medgaz incrementarà la dependència d'Algèria.

Ignasi Pujol / Toni Garganté
2 min
Salvador Gabarró, president de Gas Natural Fenosa, va dir que ja ha pensat en un substitut per al seu càrrec.

Barcelona.El president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, va comentar ahir que l'accident nuclear de Fukushima "accelerarà la convergència entre gas i electricitat", que constitueix l'aposta del grup català amb la compra de l'elèctrica Unión Fenosa.

"Les nuclears previstes al món tindran retards i potser algunes no es construiran a causa dels sobrecostos que es derivaran de les noves exigències de seguretat". "Fukushima alentirà les nuclears i accelerarà el desenvolupament de les renovables", va afegir. El president va senyalar que si hi ha més renovables "caldran noves centrals de cicle combinat", i va afegir: "Això ens beneficia". Gabarró, que ahir va presidir la junta d'accionistes del grup, va assegurar que les nuclears a Espanya són "absolutament segures" i es va mostrar partidari de prolongar-ne la vida si així ho indica el Consell de Seguretat Nuclear. Gas Natural participa a les nuclears d'Almaraz i Trillo.

El president va reiterar que el laude que obliga Gas Natural a pagar 1.400 milions d'euros a l'empresa estatal algeriana Sonatrach per l'increment del preu del subministrament de gas des del 2007 és "injust i desproporcionat". Gabarró va assegurar que el grup ha realitzat aportacions suficients als seus comptes per abordar aquesta contingència, tot i que no va concretar-ne la quantitat. Sobre les negociacions amb Sonatrach, Gabarró va dir: "La nostra voluntat és arribar a un acord, però no depèn només de nosaltres". Va remarcar que la nova cúpula de Sonatrach "té un tarannà negociador molt més raonable".

El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, va advertir que la imminent entrada en funcionament del gasoducte Medgaz, que unirà Algèria i Espanya i té a Sonatrach com a principal accionista, suposarà que la dependència espanyola del gas algerià passarà del 30% actual a "més del 50%". Villaseca va comentar que és probable que hi hagi una nova pujada del preu de la llum (al gener va pujar un 9,8%), ja que s'ha de seguir "reduint el dèficit de tarifa elèctrica" i la tarifa espanyola és baixa "respecte de la resta d'Europa".

Gas Natural va culminar ahir el pla de desinversions de 5.400 milions que va imposar la Comissió Nacional de la Competència per la compra de Fenosa. Va anunciar la venda del cicle combinat de Arrúbal (La Rioja) per 313 milions al grup nord-americà ContourGlobal.

Sobre el concurs eòlic català, del qual Gas Natural en va resultar el màxim adjudicatari, Villaseca va dir que "els defectes de forma detectats al concurs podran superar-se". "Estem convençuts que no caldrà repetir-lo", va afegir. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya acaba de declinar el recurs del Govern a la suspensió cautelar de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'energia eòlica.

stats