ENERGIA
Crònica 13/09/2011

Gas Natural crearà 800 llocs de treball a Catalunya fins al 2014

El primer grup industrial de Catalunya, Gas Natural Fenosa, es va comprometre ahir amb el Govern a invertir prop de mil milions d'euros en infraestructures energètiques del país.

Ignasi Pujol
2 min
Gas Natural crearà 800 llocs de treball a Catalunya fins al 2014

Barcelona.El Govern ha demanat als principals grups empresarials amb seu a Catalunya que s'impliquin en la recuperació econòmica. Gas Natural Fenosa, segona empresa catalana després de CaixaBank (que és alhora el primer accionista de la gasista, amb un 36,69% del capital), va respondre ahir a la crida i va signar amb la Generalitat un conveni per ampliar i millorar les infraestructures energètiques catalanes.

El grup invertirà 1.088 milions d'euros fins al 2014. A més, l'empresa preveu que aquesta inversió generi un negoci induït de 440 milions d'euros en negocis com els proveïdors d'equipament i material, distribuïdors, serveis associats i empreses instal·ladores.

Tot plegat suposarà la creació de 800 llocs de treball entre el 2011 i el 2014, un xifra gens menyspreable en temps de crisi i superior -per posar-ne un exemple- als 700 llocs de treball que ha generat la fabricació de l'automòbil Audi Q3 a la fàbrica de Seat a Martorell.

La companyia gasista té 2,1 milions de clients a Catalunya i espera que aquesta xifra s'incrementi en 198.400 punts de subministrament el 2014. L'acord el van subscriure el president de la Generalitat, Artur Mas, el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, el president de Gas Natural, Salvador Gabarró, i el conseller delegat, Rafael Villaseca, a la seu del grup, a Barcelona.

La companyia destinarà 557,5 milions d'euros a inversions i 530,4 milions a despeses associades a l'explotació i manteniment dels diferents actius a Catalunya.

Distribució de gas

En l'àmbit de la distribució de gas està previst invertir 338 milions per fer arribar el servei de gas a 31 nous municipis que actualment no disposen d'accés al gas natural canalitzat (actualment arriba a 330 localitats). El Govern i Gas Natural també s'han compromès a estudiar una solució viable per al gasoducte internacional Viella-frontera francesa.

Les inversions en els negocis de distribució d'electricitat, generació elèctrica, solucions i serveis energètics, projectes de R+D+I i en estudi de nous projectes està previst que ascendeixin a 219,8 milions d'euros. Pel que fa a la generació en règim ordinari les inversions previstes per al període són de 65,7 milions, i inclouen principalment les inversions associades al manteniment de les plantes de cicle combinat.

L'acord preveu que la companyia estudiï la viabilitat tècnica per a la construcció de magatzems de gas a Catalunya. El grup gasista ha apuntat que seguirà apostant pel desenvolupament eòlic. De fet el Govern va adjudicar a Gas Natural i Alstom el 60% de la potència licitada en el concurs de les zones de desenvolupament prioritari de l'energia eòlica a Catalunya, però ara està en mans del Tribunal Suprem.

Mas s'ha compromès a agilitzar els tràmits burocràtics per fer possibles aquestes inversions. El president va protagonitzar ahir una nova jornada business friendly en visitar les seus de les empreses EyeOS, Werfen i els empresaris de Pimec al Baix Llobregat i el Barcelonès Sud. Mas va destacar que "hi ha gent en el món empresarial que en temps difícils fa coses, inverteix i creix".

stats