ENERGIES RENOVABLES
Crònica 13/07/2011

Gas Natural ultima la compra dels parcs eòlics d'Eissl a Lleida

El consorci format per Gas Natural i Alstom Wind, vencedor del concurs eòlic, negocia l'adquisició dels parcs projectats per l'empresa Eissl (en què participa el Banc Sabadell) en una de les zones del concurs.

Ignasi Pujol
2 min
Parc eòlic de Gas Natural Fenosa. El grup elèctric té una cartera  de parcs eòlics de prop de mil megawatts i vol créixer.

Barcelona.El grup Gas Natural Fenosa està negociant la compra dels parcs eòlics de l'empresa Eissl a Lleida. Es dóna la circumstància que les dues empreses catalanes tenen projectes eòlics que se solapen en una de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'energia eòlica a Catalunya. Concretament es tracta de la ZDP II, que inclou les comarques de la Segarra i la Conca de Barberà, amb 186 megawatts (MW) de potència eòlica en promoció.

Eissl -empresa en què participa el Banc Sabadell, CatalunyaCaixa i la constructora Copcisa- tenia projectats cinc parcs a la zona, amb una potència conjunta de 200 MW, equivalents a una inversió de prop de 260 milions d'euros. El conflicte va començar el 2004, quan la Generalitat va decidir acabar amb l'anterior model de tramitació de parcs. Els parcs projectats per Eissl estaven en fase de tràmit però no disposaven de punt de connexió amb la xarxa elèctrica, requisit exigit pel tripartit per mantenir les sol·licituds de nous parcs.

Va començar una batalla judicial que va portar la disputa a un jutjat mercantil de Lleida i, posteriorment, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que recentment ha donat la raó a Eissl i ha demanat a la Generalitat que continuï amb la tramitació dels parcs.

En paral·lel, el disseny del nou mapa eòlic català feia coincidir la ZDP II amb la zona on es projectaven els parcs d'Eissl, aquest cop sí, amb punt de connexió a la xarxa. Eissl va ser un dels grups que es va presentar al concurs d'aquesta zona, de manera que si n'obtenia l'adjudicació, el conflicte podria donar-se per tancat. No obstant això, el consorci format per Gas Natural Fenosa i Alstom Wind (antiga cooperativa Ecotècnia) en va ser el guanyador, de manera que s'atiava el conflicte. Eissl va presentar recurs d'alçada davant la decisió, però la conselleria d'Empresa i Ocupació va ratificar la decisió de l'anterior executiu.

La Generalitat ha intercedit en l'assumpte perquè Eissl i el consorci de Gas Natural - Alstom arribin a una entesa. Els dos grups fa molts mesos que negocien i encara no hi ha un acord en ferm, però sembla que la venda dels parcs projectats per Eissl arribarà més aviat que tard, segons fonts coneixedores de les negociacions.

Un dels punts de desacord és el preu d'aquests actius projectats. Banc Sabadell recentment s'ha convertit en el primer accionista d'Eissl amb un 46% del capital després de comprar a Copcisa un paquet d'accions, i lidera ara les converses amb Gas Natural Fenosa.

El grup gasista va ser el clar guanyador del concurs eòlic català, que ara es troba paralitzat al Tribunal Suprem després de les reclamacions de dues entitats conservacionistes de Girona. Gas Natural es va adjudicar 456 MW, un 60% dels megawatts en concurs.

Aposta per l'eòlica

La companyia controlada per La Caixa i Repsol ha anunciat la seva voluntat de créixer en eòlica, conscient que ha entrat amb un cert retard al sector, en comparació amb altres elèctriques com Iberdrola i Endesa. Gas Natural té instal·lats 1.000 MW eòlics. L'1 de juliol va anunciar l'adquisició per 72 milions d'euros de diversos actius a ACS que sumen 95 MW.

Eissl, per la seva banda, té una cartera de quinze parcs eòlics en promoció, que suposen 550 MW de potència.

stats