ENERGIA
Crònica 26/09/2011

Gas Natural vol informació de la batalla per Repsol

L'aliança entre la constructora Sacyr i Petróleos Mexicanos (Pemex) per controlar Repsol amoïna Gas Natural, que vol saber-ne detalls perquè la petroliera espanyola és el seu principal accionista.

Ara
2 min
La petroliera Repsol és el principal accionista de Gas Natural, amb el 31,21% del capital.

Barcelona.La gasista catalana va sol·licitar fa unes setmanes a la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) personar-se com a part interessada quan l'organisme energètic decideixi analitzar a fons el pacte entre Sacyr i Pemex per augmentar la influència dins Repsol. Segons el document a què va tenir accés Efe, Gas Natural diu ara a la CNE que vol conèixer els documents i les deci sions que puguin afectar-la en el procés i tenir un període per presentar possibles al·legacions. I més encara després que un document de Pemex fes referència no explícita a la companyia. En aquest text es feia al·lusió als objectius de millora de la coordinació i d'obtenir sinergies entre les participades rellevants de Repsol, més concretament en l'àmbit de la distribució de gas.

Des que la petroliera mexicana va comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la seva intenció de guanyar pes a Repsol, la petroliera espanyola és va posar en alerta, ja que el pacte amb la constructora Sacyr els portaria a gestionar de manera conjunta el 29,8% de l'empresa espanyola. De fet, Repsol va ser la primera que va recórrer a l'organisme regulador del sector a Espanya perquè analitzi l'operació.

La constructora Sacyr és el principal accionista de Repsol, amb el 20,01% del capital, mentre que Pemex té un 4,81%. Les dues van fer públic a finals d'agost una entesa per sindicar els drets de vot de les seves participacions. Amb aquest acord, Petróleos Mexicanos (Pemex) passa a tenir una participació del 9,41%. Entre les dues s'acosten al límit legal del 30% que obliga a presentar una oferta pública d'adquisició (OPA) per la companyia que presideix Antoni Brufau, que sembla que s'està movent per respondre al desafiament de Sacyr. Aquest dimecres tots es veuran les cares al consell d'administració de Repsol, en què assistiran tres representats de la constructora i un de Pemex. A la trobada també hi haurà La Caixa, que és el segon accionista de Repsol, amb un 12,8% i que, de moment, no s'ha volgut pronunciar.

La Caixa podria ser un aliat

Hi ha gent que veu el silenci de La Caixa com una mostra de suport a Repsol, amb qui l'uneix un interès comú: Gas Natural. La petroliera espanyola i La Caixa (ara CaixaBank) formen el nucli accionarial de la gasista i tenen un pacte per gestionar el paquet d'accions conjunt que suposa el 68% del capital (un 31,21% que controla Repsol i un 36,69% que té CaixaBank).

La sospita que Sacyr vulgui aliar-se amb Pemex per apartar Brufau del capdavant de Repsol i, després, desinvertir de Gas Natural és el que podria motivar que l'entitat financera i Repsol facin un front comú. Sacyr necessita caixa per tornar el crèdit de 5.000 milions que va adquirir per comprar el 20% de Repsol i una desinversió tan important com Gas Natural podria propiciar un dividend extraordinari per calmar les entitats financeres.

stats