ENERGIA
Crònica 15/06/2011

Gas Natural pagarà 1.320 milions d'euros a Sonatrach

Ignasi Pujol
2 min
El president de Gas Natural, Salvador Gabarró, i el de Sonatrach, Nordine Cherouati.

Barcelona.El contenciós entre el grup català Gas Natural Fenosa i l'empresa estatal algeriana Sonatrach s'ha acabat. Les dues companyies van firmar ahir a Algèria un acord que suposa un pagament per part de Gas Natural de 1.897 milions de dòlars (1.320 milions d'euros) pel subministrament de gas entre el 2007 i el 2011. A més, s'inclou la possibilitat que Sonatrach entri al capital de Gas Natural amb una participació minoritària (que podria ser propera al 3%, un percentatge que, segons la cotització borsària d'ahir, equival a 368 milions d'euros).

Un tribunal arbitral suís va condemnar l'agost passat Gas Natural a pagar 1.500 milions a Sonatrach en virtut del subministrament de gas entre el 2007 i el 2009. El grup català, controlat per La Caixa (37,5%) i Repsol (30,8%), considerava "injust i desproporcionat" el preu imposat pels algerians.

El preu acordat és lleugerament inferior al laude arbitral, però inclou el subministrament comprès entre l'1 de gener del 2007 i el 31 de maig del 2011; en total, 4 anys i mig. En un comunicat a la CNMV, Gas Natural va assegurar que l'acord "no tindrà impacte en el compte de resultats". D'aquesta manera es confirma que la companyia ja havia realitzat provisions en el seu balanç per cobrir el 100% de la compensació econòmica. El benefici net de Gas Natural durant el 2010 va augmentar només un 0,5%, fins als 1.201 milions, llastat per les provisions pel conflicte amb Sonatrach.

La clau del gas

L'acord amb l'empresa pública algeriana és estratègic per a Gas Natural, ja que Sonatrach és el principal proveïdor de la companyia. Concretament, Sonatrach subministra el 30% del gas a Gas Natural Fenosa.

El pacte, segons el qual les dues parts es comprometen a desistir dels processos en curs, inclou el preu del gas per als pròxims anys, tot i que el grup català no ha concretat els detalls del contracte.

El president de Gas Natural, Salvador Gabarró, va dir ahir que el conflicte s'ha resolt "de manera favorable per a totes dues parts [...], per la qual cosa podem donar-nos per satisfets i felicitar-nos". A més de la possible entrada al capital de Gas Natural, s'ha plantejat "la possible participació de Gas Natural Fenosa en diversos projectes de Sonatrach" i "el desenvolupament conjunt d'altres oportunitats de negoci".

stats