Crònica 23/02/2011

Gas Natural: "Una crisi sostinguda qüestionaria les provisions d'Europa"

El conseller delegat de la gasista catalana, Rafael Villaseca, va dir ahir que Espanya està especialment preparada per fer front a un hipotètic tall del subministrament al Magrib.

Ignasi Pujol
2 min
Gas Natural transporta gas natural liquat de Líbia amb els seus vaixells metaners.

Barcelona.Gas Natural Fenosa va optar ahir per la prudència per referir-se a la situació al Magrib. El conseller delegat del grup gasista català, Rafael Villaseca, va explicar que la companyia opera amb normalitat a Líbia. De fet, Gas Natural no té actius ni personal al país, sinó que es limita a recollir gas natural liquat amb vaixells metaners. "Tenim un contracte a Líbia que es compleix amb normalitat", va dir el directiu.

"A la zona del Magrib -va afegir- tenim importants contractes amb Algèria, que sempre s'han complert escrupolosament, fins i tot en moments de crisis pitjors que l'actual". No obstant, Villaseca va admetre que "una crisi sostinguda en el temps posaria en qüestió el sistema d'aprovisionament de tota Europa".

Tot i pensar que no serà necessari, l'executiu de Gas Natural va comentar que el grup està preparat per compensar un hipotètic tall del subministre de Líbia. En aquest sentit va destacar la diversificació geogràfica dels aprovisionaments de la companyia. També va dir que Espanya està especialment preparada per a aquesta contingència, ja que disposa diverses plantes de regasificació al llarg del territori.

La portaveu d'Energia de la Comissió Europea, Marlene Holzner, va considerar que Espanya i Itàlia (els únics països de la UE que importen gas de Líbia) tenen vies de subministrament suficients per fer front a una hipotètica interrupció a Líbia. Espanya hi compra una quantitat de gas equivalent a l'1,5% de les seves importacions. El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va confirmar que el país disposa de reserves de gas natural per a 30 dies i per a 90 dies en el cas del petroli.

Un mercat més estratègic per a Gas Natural és Algèria, d'on prové un terç de les seves reserves de gas. El conflicte del grup català amb l'empresa estatal algeriana Sonatrach va marcar la presentació dels resultats del 2010 d'ahir. El benefici net del grup va augmentar només un 0,5%, fins als 1.201 milions d'euros, llastats per les provisions per Sonatrach. L'estiu passat un tribunal de París va dictar un laude que obligava Gas Natural a pagar 1.500 milions a Sonatrach pel subministrament de gas des del 2007. Villaseca es va negar a xifrar l'impacte d'aquest cas en els comptes del 2010. La xifra d'aprovisionaments del grup va passar de 9.133 milions a 12.970 milions el 2010.

stats