ENERGIA
Crònica 01/08/2011

Gas Natural tanca el pla de desinversió de 5.000 milions

La fi del conflicte judicial amb Sonatrach permet a Gas Natural tenir un aliat inesperat en el seu creixement. El grup algerià entrarà al capital de l'empresa catalana amb un percentatge del 3,8%.

Toni Garganté
2 min
Gas Natural explora des de Barcelona totes les fórmules de cooperació amb Sonatrach després de fer les paus i deixar els tribunals.

Barcelona.La compra d'Unión Fenosa per part de Gas Natural va obligar el grup a fer un pla de desinversions per evitar problemes de competència en el mercat espanyol principalment, però també en alguns països de l'Amèrica Llatina. Això ha suposat la venda d'una sèrie d'actius i de participacions en empreses durant els últims dos anys, operacions que li han aportat uns fons de 5.000 milions d'euros. Fins i tot ha aconseguit plusvàlues en alguns dels casos.

L'empresa que presideix Salvador Gabarró és molt a prop de tancar aquest procés, després d'adjudicar la setmana passada la planta de cicle combinat d'Arrúbal (la Rioja), una de les últimes que va construir. El comprador ha estat una filial de ContourGlobal, una companyia nord-americana especialitzada en sistemes de cogeneració, que ha pagat 313 milions.

Per blocs, Gas Natural s'ha desprès des de l'abril del 2009 d'una sèrie de participacions financeres, com el 5% de CEPSA, el 18% d'Indra, el 5% de la transportista Enagás, el 4,4% d'Isagen i l'1% de REE. També ha venut 2,2 gigawatts de potència d'un cicle combinat a Mèxic, el 64% d'Epsa a Colòmbia, actius de distribució elèctrica a Guatemala, i a Espanya actius de transport a REE i el 35% de Gas Aragón. Finalment, amb la Comissió Nacional de la Competència va pactar el traspàs d'actius de gas a Madrid, Múrcia i Cantàbria, el cicle combinat tarragoní de la Plana del Vent (que va comprar la suïssa Alpiq) i el d'Arrúbal. Queda alguna peça per encaixar, com la venda acordada de 245.000 contractes de clients de gas a Madrid per 38 milions.

Aquestes operacions han permès reduir l'endeutament del grup que dirigeix el conseller delegat, Rafael Villaseca, perquè la integració d'Unión Fenosa va tenir un cost de més de 16.000 milions. Gas Natural ha passat només en els últims sis mesos d'un deute net de 19.400 milions als 16.949 milions comptabilitzats a finals del juny, segons els resultats presentats a la CNMV la setmana passada. El grup va obtenir en el primer semestre un benefici net de 822 milions, un 11% més que en el mateix període del 2010.

Gas Natural acaba una etapa amb aquestes desinversions i en comença un altra amb el seu proveïdor So natrach, que en poc temps es convertirà, a més, en aliat i accionista. El grup català explora totes les vies de col·laboració amb l'empresa pública algeriana després de tancar els processos judicials oberts per a la revisió dels preus del gas de tres anys. Les diferències entre ambdues empreses van finalitzar fa poc amb la retirada dels litigis i el pagament de 1.300 milions (1.897 milions de dòlars) per part de Gas Natural a Sonatrach en concepte d'actualització dels preus entre el 2007 i el 2010.

Els acords també han previst l'entrada de Sonatrach al capital del conglomerat català, amb una participació del 3,8%, a canvi d'uns 515 milions d'euros.

A partir d'aquí, el ventall de possibilitats de fer projectes conjunts és molt ampli, segons assenyalen fonts pròximes a l'empresa. En principi, Sonatrach ha ofert a Gas Natural entrar com a accionista al gasoducte Medgaz.

stats