ENERGIES RENOVABLES
Crònica 18/12/2010

El Govern defensa el concurs eòlic i diu que CiU no el tocarà

La Generalitat assegura haver fet "el millor concurs d'Espanya" i convida els gegants elèctrics a presentar el recurs d'alçada. Es mostren segurs que han guanyat les millors ofertes.

Ignasi Pujol
2 min
Catalunya ocupa el vuitè lloc del rànquing espanyol de producció eòlica, amb 834 MW.

Barcelona"Estic molt tranquil". Així explica el director general d'Energia i Mines de la Generalitat, Agustí Maure, el que pensa de la resolució del concurs de les set zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'energia eòlica a Catalunya, que ha aixecat polseguera al sector i amenaça de saltar als tribunals.

Maure (que ja ha comentat que abandona el càrrec, tot i que en algun moment els dirigents de CiU li van oferir continuar) assegura sentir-se sorprès per la reacció d'Iberdrola Renovables. El primer operador mundial del sector no s'ha adjudicat un sol megawatt (MW) en el concurs català, que ha beneficiat l'aliança formada per Gas Natural Fenosa i el fabricant d'aerogeneradors Alstom Wind (antiga Ecotècnia), que s'han endut el 60% de la potència licitada (769 MW).

El gegant elèctric espanyol, igual que la italiana Enel (propietària d'Endesa), encara no es pot creure que marxa amb les mans buides d'un dels concursos eòlics més importants de l'Estat espanyol i ha dit que no ha estat un procés prou transparent. Però el departament d'Economia -del qual depèn Energia- no té por de cap tipus d'amenaça o de serial judicial. "Tenim la certesa que hem fet el millor concurs d'Espanya", assegura Maure.

L'alt càrrec del Govern comenta que es van estudiar a fons totes les al·legacions presentades pels ofertors i que "les diferències en les puntuacions no van ser suficients per modificar les adjudicacions". L'opinió del Govern no pot ser més clara: han guanyat les millors ofertes. I qui no ho vegi així que presenti recurs d'alçada i que vagi als tribunals si ho considera oportú. A més, Maure explica que ha parlat amb CiU i no té "cap dubte" que el Govern entrant no modificarà el concurs.

Antoni Fernàndez Teixidó, responsable d'economia de CiU, diu, sobre la modificació del concurs (tal com va passar a Galícia): "És una hipòtesi que no es pot descartar, però jo penso que no serà així i que no l'armarem per això". Els adjudicataris invertiran 1.263 milions d'euros en les ZDP i crearan almenys 1.200 llocs de treball.

stats