EL PLA D'AJUST D'ARTUR MAS
Crònica 26/04/2011

La Generalitat acomiadarà mil treballadors

Redacció
2 min
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

BARCELONA.A l'Incasòl ja hi ha 22 treballadors menys. A la promotora d'habitatge públic Adigsa, 20. A l'Institut Cartogràfic ja n'han restat uns altres 20 i al Parc Científic de Barcelona una dotzena. Aquestes són les dades que posen sobre la taula els sindicats per denunciar "l'ERO encobert" que ja està duent a terme la Generalitat. En total, més d'un miler de treballadors de les empreses públiques seran acomiadats abans del 30 de juny per reduir en un 6% la seva massa salarial, tal com preveu el pla d'ajust de l'administració catalana. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va assegurar a COMRàdio fa un mes que no sobrava "ni un funcionari", tot i que entre 15.000 i 20.000 haurien de ser recol·locats. Els acomiadaments afectaran als interins.

Quan Artur Mas va ser investit, ja va anunciar retallades. A principis d'any va aclarir que, més enllà de reduir el nombre de conselleries i d'alts càrrecs, el seu pla d'estalvi afectaria també les empreses públiques de la Generalitat. De fet, al febrer es va aprovar la reducció d'un 6% de la massa salarial o bé un 5% de la plantilla de totes les empreses o organismes que tenen més del 50% de capital públic. Les retallades ja van costar a Mas la primera gran manifestació del sector públic, sobretot el sanitari, el 13 d'abril, que el va obligar a trepitjar el fre. El 14 de maig n'hi ha una altra de prevista i, després de conèixer aquest miler d'acomiadaments, els sindicalistes n'anuncien més. I tot, amb l'horitzó del 22-M molt pròxim.

El Govern va subratllar ahir a través d'un comunicat que l'ajust no afecta funcionaris amb una oposició guanyada. Fonts de Governació van puntualitzar a Efe que la majoria dels perjudicats són interins, personal contractat i eventuals de reforç. Els sindicats denuncien que els acomiadaments recauen sobre personal fix i que a uns 74 treballadors només se'ls han abonat vint dies per any treballat.

Personal fix i veterà

"És un ERO encobert perquè afecta personal fix, sense cap criteri econòmic, fins i tot hi ha acomiadaments de persones que tenien més de vint anys d'antiguitat", va afirmar el responsable de la funció pública de la UGT, Xavier Casas, a Efe. "Hem intentat diverses vegades obrir converses amb la Generalitat per negociar un acord global que permeti recol·locar bona part dels afectats i reduir l'impacte social d'aquesta mesura, però s'han negat a rebre'ns", va afegir la coordinadora de l'àrea pública de CCOO de Catalunya, Josefina Pujol.

Governació va puntualitzar que l'ajust afectaria les 253 entitats i empreses públiques i que, d'aquestes, el tripartit ja va assenyalar que 103 podien desaparèixer o integrar-se en d'altres. Un cop més, el Govern mira enrere per justificar-se.

stats