INFRAESTRUCTURES
Crònica 04/04/2012

La Generalitat assumeix la gestió de la dessalinitzadora del Prat

Aigües Ter Llobregat (ATLL) ha recuperat la gestió de la dessalinitzadora del Prat. Però ho ha fet després d'anul·lar un concurs que va guanyar Ferrovial, que volia reduir la plantilla de la potabilitzadora.

T.g.
3 min
La dessalinitzadora del Prat el dia de la seva inauguració, el juliol del 2009, a pocs metres de l'antiga desembocadura del Llobregat.

BARCELONA.En menys d'un mes, la gestió de la dessalinitzadora del Prat ha passat per tres mans. Les instal·lacions inaugurades el juliol del 2009 es van adjudicar a una unió temporal d'empreses (UTE) formada per filials d'Agbar, el grup francès Suez (principal accionista de la primera) i la constructora ACS. La concessió estava prevista que durés uns dos anys, però el novembre de l'any passat Aigües Ter Llobregat (ATLL), l'empresa pública que manté la titularitat de la planta, va decidir prorrogar fins al 31 de març d'enguany la gestió de la UTE mentre decidia si volia recuperar-ne l'operativa.

El debat de l'empresa pública, que depèn del departament de Territori i Sostenibilitat, se centrava en el fet que durant el període de proves de la dessalinitzadora no s'ha pogut comprovar el funcionament de les instal·lacions, que han funcionat només al 10% de la seva capacitat. L'administració podia optar per prorrogar l'activitat de la UTE, convocar un nou concurs o bé recuperar-ne la gestió. Finalment, ATLL es va decidir per aquesta última possibilitat, però en un pas intermedi: va convocar un concurs per adjudicar de nou la gestió per un període de mig any.

Un total de quatre candidats es van presentar al concurs: una UTE d'Agbar amb Aqualogy; la constructora Acsa; Cadagua (filial de Ferrovial), i una UTE formada per Acciona Agua i Emcofa. La primera va oferir el preu més baix, 233.433 euros, mentre que el mes elevat el van fixar Acciona i Emcofa, amb 312.642,7 euros. Però l'ATLL, que havia situat el preu de la licitació en 333.000 euros, va optar per un terme mitjà i va adjudicar la gestió de sis mesos a partir de l'1 d'abril a Cadagua, per un total de 300.840 euros. L'adjudicació es va realitzar el 28 de març, tres dies abans que s'acabés la concessió a la UTE que lidera Agbar. El grup que presideix Angel Simón va interposar un recurs el 30 de març, perquè considerava que la seva oferta era la més econòmica i que no havia tingut accés als criteris de puntuació del concurs.

La plantilla es rebel·la

Al mateix temps, els 19 treballadors de la dessalinitzadora van rebre els plans de futur de Cadagua, que es van centrar en la voluntat de prescindir de l'antiguitat contractual. Un total de 15 persones passarien a dependre de la mateixa Cadagua, dues més anirien a Acsa i a les dues restants les acomiadarien. Segons fonts sindicals, la plantilla va decidir en assemblea que negociarien amb l'empresa perquè es quedessin tots els treballadors, tenint en compte que es tracta d'una feina molt especialitzada.

Al cap de només tres dies després de la nova adjudicació, l'ATLL va decidir ahir paralitzar tot el procés, i va subrogar els 19 treballadors de la dessalinitzadora. Això vol dir que la plantilla sencera passa a dependre de la Generalitat i que el concurs ha quedat sense validesa. Un portaveu de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va assegurar ahir que el "contracte d'adjudicació no s'ha firmat, cosa que significa que no té validesa". D'altra banda, les mateixes fonts van indicar que per la mateixa raó el recurs d'Agbar "es refereix a una adjudicació que no es portarà finalment a terme".

La dessalinitzadora del Prat és la més gran de Catalunya. Compta amb una capacitat per distribuir 60 hectòmetres cúbics d'aigua a l'any i incorpora un emissari submarí de 2,2 quilòmetres. El pressupost de construcció va arribar als 230 milions d'euros, que van ser finançats en un 75% per fons de cohesió europeus. A més d'aquesta, l'ACA gestiona la dessalinitzadora de Blanes. Queda pendent construir-ne una tercera a Foix (Cubelles) i una a Tordera.

stats