Crònica 23/09/2011

La Generalitat confia a reduir un 20% les emissions

C.a.
2 min

BARCELONA.El pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire preveu que al 2015 s'hauran reduït un 20,16% les emissions d'òxids de nitrogen (NO ), mentre que les de partícules en suspensió de diàmetre inferior a deu micres (PM10) es reduiran un 16,13%. En els dos casos, la millora s'aconsegueix gràcies als canvis en el trànsit urbà i en el transport terrestre a les vies principals.

Impost de carburants

La Generalitat vol que l'Estat modifiqui els impostos especials dels carburants perquè s'uniformin els preus del gasoil i la benzina, només en els turismes, per facilitar cada vegada més l'ús de vehicles menys contaminants.

Etiquetatge de vehicles

Les ciutats de més de 100.000 habitants hauran de crear Zones Urbanes d'Atmosfera Protegida (ZUAP) i els vehicles que hi circulin hauran de portar enganxines en funció del seu nivell d'emissions contaminants. Els ajuntaments són els que hauran de definir quantes ZUAP es creen i quin tipus de restriccions s'hi apliquen.

Més motos elèctriques

El departament de Territori i Sostenibilitat s'ha marcat l'objectiu que al 2020 el 70 per cent de les noves motos urbanes siguin elèctriques. Es posaran en marxa ajudes de 750 euros per adquirir aquest tipus de motocicletes. També es buscaran acords amb les empreses del sector de l'automoció per impulsar la seva implantació.

Peatges verds

A partir del gener es bonificarà amb un 20% els vehicles menys contaminants que circulin pels principals peatges dels accessos a Barcelona (túnels de Vallvidrera i la C-32 al Maresme). Més endavant s'hi afegiran la resta de peatges metropolitans.

Episodis de contaminació

El pla preveu crear un protocol per definir les actuacions a fer en cas d'episodis de contaminació provocats per causes ambientals. En aquests casos es podran llançar avisos a la població per recomanar que no es faci servir el vehicle privat.

stats