Crònica 24/08/2011

La Generalitat denuncia un intent de laminar l'autogovern

El Govern i CiU tenen una patata calenta al davant: han de decidir si prioritzen la defensa plena de l'autonomia o aproven mesures per generar confiança als mercats, encara que això suposi certes cessions.

Roger Tugas
2 min
José Luis Rodríguez Zapatero comentant amb Duran i Lleida el ple d'ahir al Congrés.

Prada / Barcelona.L'anunci de reforma constitucional va agafar amb el pas canviat i amb els engranatges de coordinació de vacances els dirigents de CiU, que esperen conèixer a fons la proposta abans de pronunciar-se definitivament, però que encaren amb un to ben diferent les converses. El Govern, en boca del seu portaveu, Francesc Homs, veu en la mesura un possible intent de "carregar-se l'autonomia financera i, per tant, l'autogovern" i anuncia un rebuig frontal que espera unitari amb la resta de partits catalans, però el líder de la federació a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, entén que la modificació avança en una "tendència necessària".

Només arribar a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada (Conflent), Homs va conèixer pels periodistes l'anunci de Zapatero. "Des del Govern ens mirem amb tota la prevenció del món tota reforma de la Constitució de la mà del PSOE i el PP", va començar, però després es va envalentir fins a anunciar un "front català en contra" si "amb l'excusa de limitar el sostre de despesa" volen limitar l'autogovern.

Homs reclama un 'no' del PSC

Així, el portaveu del Govern va instar les forces catalanes, "i, en especial, el PSC" -com a partit amb més diputats a Madrid-, a "dir no amb majúscules" a la modificació constitucional. Per a Homs és important que la defensa de l'autogovern passi per davant de les "falòrnies partidàries", ja que, tot i que PSOE i PP en tenen prou per impulsar la mesura, entén que no seria el mateix si s'aprovés sense el suport dels representants catalans.

Des d'una altra òptica, però, Duran creu que limitar el sostre de dèficit no seria un drama si serveix per calmar els mercats, ja que és una mesura aplicada ja en altres països europeus. Va reclamar -infructuosament- a Zapatero que "no busqui cap contradicció en CiU", però sí que es va esperar a conèixer la "lletra" de la reforma abans d'avançar el sentit del vot de la federació.

Des del PSC, Joaquim Nadal va considerar raonable limitar el sostre del deute si suposa un esforç proporcional de totes les administracions i no significa un topall per a la millora del finançament econòmic. També ha recriminat al portaveu del govern, Francesc Homs, que hagi demanat el vot en contra del PSC abans de conèixer els detalls de la proposta. El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà s'ha mostrat contrari a la reforma constitucional perquè "el problema del dèficit no són les autonomies" i ha indicat que "segons el Banc d'Espanya, el dèficit del govern espanyol és del 75%, mentre que el de les autonomies és del 17%". Ha criticat una mesura que considera que prové del dictat de "l'espanyolisme agressiu" de la FAES, la fundació vinculada al PP, que busca una "recentralització nacional".

stats