PACTES LA XENOFÒBIA CONDICIONA
Crònica 08/06/2011

La Generalitat porta al jutjat Plataforma però obvia el cas d'Albiol

CiU vol evitar que se l'acusi de formació que dóna peixet als xenòfobs i l'endemà de facilitar l'alcaldia a Garcia Albiol -que també té una querella oberta- el Govern va anunciar que portarà PxC al jutjat.

Roger Tugas / Joan Serra
2 min
El consell executiu d'ahir va decidir involucrar-se en la causa contra PxC. El Govern es reunia mentre Albiol anunciava que seria alcalde amb l'abstenció de CiU.

Barcelona.No és còmode per a CiU l'estampa de ser un partit que, per aritmètica parlamentària, facilita l'alcaldia de Badalona a un dirigent del PP amb discurs xenòfob com Xavier García Albiol, i que pot liderar els ajuntaments del Vendrell i Salt gràcies als vots de Plataforma per Catalunya (i al primer dels municipis el PSC va guanyar les eleccions). I per evitar tota percepció de connivència amb els xenòfobs, ahir va moure peça i el Govern va ordenar als seus serveis jurídics que demandin PxC per difondre una informació "senzillament falsa". La fiscalia ja investigava aquest cas, com investiga el d'una publicitat d'Albiol sospitosa d'incitar a l'odi racial i que no rebrà la mateixa atenció.

En el cas de la formació de Josep Anglada, el partit va repartir propaganda electoral als domicilis de diversos municipis amb sobres que contenien un fals xec a nom d'un hipotètic ciutadà magribí que rebria 4.000 euros provinents del fons del Pacte Nacional per la Immigració. Acompanyava el xec un text amb propostes de PxC i lemes com "Primer els de casa" i "No hi ha lloc per a ningú més, ni cívic ni incívic, ni legal ni il·legal". Arran de tres denúncies d'entitats i estudiants de la Universitat de Barcelona, el fiscal va obrir diligències i el Govern ha donat suport al procés i s'hi implicarà.

Tanmateix, un procés més avançat i antic és el que està vivint Albiol, però el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va assegurar que no s'han ni "plantejat" involucrar-s'hi de la mateixa manera. L'Audiència de Barcelona va ordenar el 24 de maig a un jutjat de Badalona que admetés la querella contra el futur alcalde de la ciutat per un material propagandístic repartit durant l'any passat en què vinculava la delinqüència i els gitanos romanesos. Homs va justificar la diferència de postures dient que el Govern "no hi veu els indicis clars i evidents que té la propaganda de PxC". Facilitar l'alcaldia a qui l'endemà has de portar al jutjat hauria estat una decisió difícil de comprendre, però la diferent vara de mesurar tampoc sortirà gratis i l'oposició ahir l'hi va retreure, com el suport de PxC a Salt i el Vendrell. "CiU no els votarà cap investidura", va al·legar Homs. Tampoc rebutgen el seu suport.

stats