Crònica 15/10/2011

La Generalitat només reconeix un terç del deute municipal de l'ACA

A.b.
2 min

Barcelona.No hi ha xifres exactes a la Generalitat del que es deu als municipis en concepte de gestió de depuradores i que la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) quantifica en 380 milions d'euros (240 d'enguany i 140 de l'any que ve), però el departament de Territori i Sostenibilitat ha assegurat que el deute no va més enllà d'un terç d'aquesta quantitat perquè, malgrat la situació de fallida tècnica de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), s'estan pagant factures a ajuntaments i a proveïdors.

Aquest ritme de pagament seguirà sent sostingut i possiblement serà percebut com a insuficient pels municipis, que han amenaçat de portar el deute als tribunals, però ahir el conseller Lluís Recoder va confirmar que no pagaran ara com ara el que reclama la FMC amb l'alcalde de Sabadell i president de l'ens, Manuel Bustos, al capdavant.

Recoder va demanar als ajuntaments que "facin costat" a la Generalitat en els intents que està fent de treure dels números vermells l'ACA, que es troba en una situació crítica que assegura que ells no han "creat" sinó que s'han "trobat", i que implica reduir despesa, negociar amb els bancs i apujar el cànon de l'aigua als consumidors principals. L'1 d'octubre va entrar en vigor la segona fase de l'increment del cànon, un 8,5% més car que abans de l'estiu.

Però Recoder va veure en les acusacions de la Federació de Municipis unes raons que van més enllà de l'economia i que s'embranquen en la política poques setmanes abans que comenci la campanya de les eleccions generals del 20-N. "Qui fa aquesta denúncia no la fa en defensa dels ajuntaments sinó des de la perspectiva de la defensa d'un color polític", va dir en al·lusió a Bustos i la seva qualitat de dirigent socialista.

El conseller va ampliar la coresponsabilitat que, al seu parer, haurien de tenir els ajuntaments catalans amb l'Agència Catalana de l'Aigua al fet que la Federació de Municipis va votar, al cap i a la fi, els pressupostos de l'agència governamental.

stats