DEUTE PÚBLIC
Crònica 29/03/2011

La Generalitat obté finançament per 800 milions en un sol dia

El Govern va col·locar ahir 400 milions en deute públic, la primera operació d'aquesta mena d'una comunitat en els últims 11 mesos. En conjunt, la Generalitat va aconseguir finançament per 800 milions.

Toni Garganté
2 min
Andreu Mas-Colell estudia totes les possibilitats per millorar el nivell d'endeutament de la Generalitat.

Barcelona.Els mercats financers sembla que es van normalitzant. Almenys això és el que sembla després que la Generalitat va aconseguir tancar ahir una emissió de deute de 400 milions d'euros -la intenció inicial era arribar als 500 milions- entre inversors internacionals. Aquesta mateixa operació ja es va intentar a principis de mes sense èxit.

De fet, un portaveu del departament d'Economia va explicar que aquesta emissió era la primera que una comunitat autònoma concretava en els últims 11 mesos. D'aquí la seva importància. A més, les institucions estrangeres es van quedar el 30% de la col·locació, que s'ha fet a un termini de dos anys i a un tipus d'interès del 5,5% -el bo espanyol a tres anys es ven al 2,5%, van indicar fonts del sector-. El mateix portaveu del departament d'Andreu Mas-Colell no va voler confirmar les condicions de pagament. Les entitats que han liderat l'emissió han estat La Caixa, Deutsche Bank, Natixis i Ahorro Corporación. La qualificació del deute es va situar entre la A i la triple A de les agències Fitch, S&P i Moody's.

Paral·lelament, el Govern va pactar també ahir una altra operació. Es tracta d'un préstec per valor de 400 milions més a quatre anys amb Banco Santander. El Govern tampoc va voler especificar el tipus d'interès de retorn, però segons portaveus del sector aquest pot ser fins i tot superior al de l'emissió de deute. Banco Santander es va negar a participar l'estiu passat en un crèdit sindicat en favor de l'administració i el novembre passat tampoc es va afegir al llistat d'entitats que van vendre els bons a particulars.

Bons minoristes

En aquest sentit, la Generalitat es resisteix a llançar una segona emissió de bons minoristes, després de criticar la primera, en temps del tripartit. D'altra banda, el diferencial de cost entre el 7,75% que va pagar el novembre passat pels 3.000 milions dels bons a particulars contrasta a favor del 5,50% tancat en l'emissió de deute majorista d'ahir.

Les dues operacions concretades amb els mercats de deute i amb el Santander sumen 800 milions, cosa que vol dir que a la Generalitat encara li queden 1.066 milions per endeutar-se. El pla de reequilibri econòmic financer presentat a Madrid a finals de febrer va comportar que el govern central autoritzés un primer endeutament per valor de 1.866 milions.

En aquesta última quantitat no computa el crèdit de 500 milions concedit fa 10 dies per CatalunyaCaixa en concepte de finançament a curt termini. En tractar-se d'una operació purament de tresoreria no es considera deute.

stats