NEGOCIACIONS PER L'AUTOGOVERN
Crònica 02/03/2011

La Generalitat prioritza el traspàs dels aeroports

El Govern ja té enllestida la llista de traspassos que la vicepresidenta Joana Ortega posarà damunt la taula en la reunió que el 10 de març mantindrà amb el seu homòleg Manuel Chaves a Madrid.

Pere Martí
2 min
Duran i Lleida parlant ahir amb Artur Mas abans d'entrar a la reunió del Govern.

Barcelona.Per segona vegada en aquesta legislatura, Josep A. Duran i Lleida va assistir a la reunió del consell executiu, en aquesta ocasió per preparar i actualitzar la llista de traspassos que vol negociar amb el govern espanyol. Entre les prioritats que es planteja la Generalitat hi ha el traspàs dels aeroports de Girona, Reus i Sabadell, tal com preveu l'Estatut, cosa que requereix la seva desclassificació com a infraestructures d'interès general, i aconseguir una posició determinant en la gestió del Prat un cop ha començat el procés de privatització d'Aena.

El Govern aborda aquesta negociació amb un cert escepticisme perquè hi ha dos factors que la dificulten: el clima electoral provocat per la proximitat de les eleccions del 22 de maig i el fet que l'executiu de Zapatero ja és en la recta final de la legislatura. Només veuen possible algun traspàs si interessa electoralment als socialistes. Amb tot, cada conseller va fer ahir les seves peticions de prioritats, i Duran en va anar prenent nota per actualitzar la llista de quaranta traspassos pendents previstos en el nou Estatut. Una llista que l'anterior govern ja va presentar el 2007 i que ahir es va "reordenar" d'acord amb els prioritats de l'executiu d'Artur Mas. Una altra de les prioritats serà l'ampliació de les competències en justícia mitjançant la reforma de diverses lleis orgàniques.

D'aquests 40 traspassos de la llista, 29 continuen pendents, 5 han estat traspassats correctament i n'hi ha 6 que el Govern considera que estan incomplerts i que s'han de revisar, com és el cas de Rodalies de Renfe, un altre dels temes que Ortega abordarà amb el vicepresident tercer del govern espanyol. Un cop feta la reunió, les negociacions continuaran entre Chaves i Duran. La Generalitat es dóna de termini fins a l'estiu per avaluar si hi ha possibilitats de seguir desplegant o no l'Estatut amb el govern de Zapatero. Francesc Homs va reconèixer: "El que no s'orienti aquest semestre difícilment tindrà recorregut, perquè si deixéssim coses per encetar a la tardor ja faríem salat". El portaveu de l'executiu va lamentar que el govern espanyol tingui des de fa més de tres anys una llista de traspassos pendents que figuren a l'Estatut i que la majoria encara no s'hagin començat a negociar. Però també va reiterar que els traspassos que no vagin acompanyats de la seva corresponent dotació financera, el Govern els rebutjarà, tal com ja va passar amb les beques. També va aprofitar per criticar l'anterior Govern, que segons Homs, no denunciava els incompliments de -Zapatero per "no posar en evidència un govern amic".

Les delegacions a l'exterior

Durant la roda de premsa posterior al consell executiu, Homs també va defensar els nomenaments a Exteriors, encapçalats pel nou secretari, Senén Florensa, pel seu "profund coneixement" de les relacions internacionals. I va afegir: "I perquè necessitem ambaixadors al món que expliquin el que som". En aquest punt, va reiterar que el nou Govern no tancarà cap delegació a l'exterior i que fins i tot, si les circumstàncies econòmiques ho permeten, es planteja obrir-ne una de nova durant aquesta legislatura, tot i que no va precisar on.

stats