ELS DINERS DEL GOVERN
Crònica 26/02/2011

La Generalitat ultima vendre bons de nou al 4,75%

Després de rebre l'autorització de l'Estat per emetre 1.800 milions de deute, la Generalitat va apuntar que podria col·locar aquesta quantitat en bons a particulars, sense descartar altres possibilitats.

àlex Font / Miquel Codolar
2 min
La Generalitat ultima vendre bons de nou al 4,75%

Barcelona/Madrid.La Generalitat repetirà la venda de deute entre particulars que va fer el passat novembre, encara que la decisió final no està presa. I amb unes condicions molt similars. Segons van apuntar fonts coneixedores de l'operació, els bons oferiran una rendibilitat del 4,75%, idèntica a la de l'anterior emissió. La diferència serà que, en comptes de tenir un venciment de 12 mesos, en aquesta ocasió podria rondar els 18 mesos, o allargar-ho als dos anys.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja havia dit en diverses ocasions que, si es repetís la venda de deute entre particulars, es faria a un termini més llarg. La Generalitat voldria que el venciment fos proper als 24 mesos, però el govern espanyol prefereix que no sigui així i demana que el termini sigui inferior.

Si l'altra vegada es van vendre 3.000 milions d'euros entre particulars, aquesta vegada el Govern intentarà col·locar 1.800 milions, precisament la xifra que ahir al migdia va autoritzar el govern espanyol a la reunió del consell de ministres.

El dubte principal que queda per resoldre és quant s'enduran les entitats financeres, que en l'anterior col·locació van quedar-se una comissió d'entre el 3% i el 2%. El Govern vol que aquestes comissions siguin inferiors i, de fet, ja ha començat a parlar amb les entitats catalanes (entre elles, La Caixa i CatalunyaCaixa) i, fins i tot, alguna entitat estrangera.

L'Estat s'ha fet pregar per autoritzar que el Govern emeti deute. El consell de ministres d'ahir va autoritzar Catalunya a col·locar 1.866 milions d'euros, però va indicar explícitament que, d'aquesta quantitat, s'han de destinar 1.090 milions d'euros a finançar la despesa sanitària del 2006.

Una cinquena part

Per aconseguir aquesta autorització han fet falta setmanes de negociacions entre l'Estat i la Generalitat. I les reunions hauran de continuar perquè la quantitat autoritzada només suposa una cinquena part de l'emissió del deute que Catalunya necessita aquest any. Tal com figura al pla de viabilitat que el departament d'Economia va enviar a la Moncloa, Catalunya necessita emetre 11.662 milions d'euros durant el 2011. Només amb aquests diners es podran complir els objectius de dèficit.

El president del Govern, Artur Mas, va valorar el permís concedit ahir com "un primer pas" i un "símbol de confiança" de l'executiu espanyol, però va avisar que en caldran més per poder pagar les factures i garantir els serveis públics.

D'altra banda, el Govern va lliurar ahir als grups parlamentaris el pla de viabilitat 2011-2013, que l'ARA va avançar el passat 2 de febrer. Al document es reconeix que les dades del dèficit del 2010 seran pitjors que les que s'esperaven. S'havia anunciat que seria d'un 3,6% i, segons s'hi indica, serà almenys del 3,9%. Les dades definitives, però, no es coneixeran fins a finals de març, quan finalitzi la intervenció general de l'Estat.

El document demana "corresponsabilitat" a l'Estat perquè compleixi l'aportació que li toca, incloent-hi els 1.350 milions del Fons de Competitivitat que corresponen al nou model de finançament i els 1.200 milions que incorporen la transferència de la seu i els hospitals de l'Institut Català de la Salut.

stats