Convivència ciutadana
Crònica 10/07/2011

Gestió de la immigració

2 min
Gestió de la immigració

Salt és un laboratori d'iniciatives a favor de la integració i un repte constant per a l'administració. El 42% de població nouvinguda i la conflictivitat dels últims temps en són el principal motiu. Molts projectes per afavorir la convivència l'escullen per les seves proves pilot, com va fer ahir "Futbol net", una iniciativa pionera que vol reeducar els joves a través dels valors de l'esport. En la seva primera visita a Salt com a president, Artur Mas va garantir que la Generalitat oferirà un "tractament diferenciat i especial" a municipis que, com Salt, tinguin necessitats singulars per la seva elevada taxa d'immigració. Així, Mas va assegurar que el govern "farà el que calgui", però també va admetre que la delicada conjuntura econòmica obliga a potenciar la col·laboració amb el sector privat. "Necessitem fer pinya entre tots perquè les institucions soles no podem donar resposta a tots els conflictes del país", va dir.

Mas va reconèixer que "no s'hi poden posar més diners", però també va voler deixar clar que el pressupost no és zero i que Catalunya continua tenint diners per invertir. "No és una condemna, és una manera de salvació", va concloure en relació a les retallades. Amb tot, Mas va garantir al nou alcalde de Salt, el democratacristià Jaume Torramadé, que estarà al costat del municipi. Al seu torn, Torramadé va reclamar gestos i complicitats al govern català i "respostes singulars" als problemes de Salt amb un esperit que superi el marc legal. "Les situacions complexes no poden resoldre's amb el que és bo per al 98% dels municipis; el 2% necessitem alguna cosa més", va afirmar el batlle.

En la seva intervenció davant els 250 nens que van participar en la primera experiència de "Futbol net" a Salt, Mas els va instar a complir les regles del joc "a dins i a fora del camp de futbol". El president els va recordar que Catalunya també té unes regles que, si tothom compleix, el país anirà millor, i que en el cas dels nens passen per estudiar, obeir els mestres i fomentar bones relacions d'amistat. El projecte "Futbol net" es basa en la metodologia del "Futbol 3", aplicada amb èxit a Colòmbia i Alemanya en entorns amb problemes socials. Usa el diàleg com a eina per reeducar a través de l'esport, i pretén aprofitar la tirada del Barça entre els més petits. Els partits es fan amb discussió prèvia i posterior: les converses esdevenen una part del joc. Els equips, mixtos, acorden les regles i perquè els gols siguin vàlids, almenys un l'ha d'haver marcat una noia. El projecte, promogut per la Fundació del Barça i la de La Caixa, compta a Salt amb la Fundació SER.GI com a entitat dinamitzadora, i també es farà a Vic i Manlleu.

stats