CONTAMINACIÓ MARINA
Crònica 18/01/2011

Repsol respon a Tarragona amb una inversió de 130 milions

Hi ha hagut resposta a la carta de demandes tarragonines a Repsol després de les darreres fuites. La companyia invertirà 130 milions d'euros per millorar les instal·lacions i els protocols de seguretat.

Dani Revenga
3 min
El president de Repsol, Antoni Brufau, durant la reunió d'ahir amb els alcaldes i representants institucionals de Tarragona.

Tarragona.La visita del president de Repsol, Antoni Brufau, a Tarragona s'havia anunciat com una trobada que havia de servir per tranquil·litzar els representants institucionals del Camp de Tarragona, i per extensió la seva opinió pública, després de la reiteració de vessaments de fuel dels darrers temps a les costes de Tarragona.

El calmant ha arribat en forma de diners, en concret 130 milions d'euros. Però no són diners repartits alegrement, sinó que estaran destinats exclusivament a millorar l'estat de les instal·lacions de Repsol a la demarcació de Tarragona i a millorar els protocols de seguretat, amb l'objectiu de posar fre a la proliferació de fuites de cru dels darrers mesos. La reunió es va celebrar a la seu de l'Autoritat Portuària de Tarragona i hi van participar la subdelegada del govern espanyol a Tarragona, Teresa Pallarès, el delegat de la Generalitat, Joaquim Nin, i els alcaldes de Tarragona, Salou, Vila-seca i Cambrils.

Inversió rendible

Tot i que aquests diners ja formaven part d'un pla d'inversions de la companyia a Tarragona, el president de Repsol, Antoni Brufau va assegurar: "Els darrers vessaments ens obliguen a actuar amb responsabilitat i ara per ara millorar la seguretat de les instal·lacions de Repsol a Tarragona és una prioritat". El mateix Brufau va reconèixer que si les millores anunciades ahir s'haguessin fet abans potser s'haurien evitat alguns vessaments, tot i que va voler deixar clar que "el risc zero no existeix". És el mateix que va dir el catedràtic d'enginyeria química de la UB, Jaime Jiménez, ahir a l'ARA: "El risc de vessament sempre hi és".

Per la seva banda, els alcaldes del territori, que havien anunciat que serien contundents a l'hora de demanar explicacions a Repsol, van rebre amb satisfacció l'anunci de millores de la companyia.

Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, va destacar "la predisposició de la companyia" i va lloar el fet "que hagin afrontat les crítiques i que no hagin amagat cap dada". Per Ballesteros, aquests anuncis són "un bon punt de partida, però caldrà veure si tot el que s'ha dit es compleix, i si es fa dins dels terminis pactats".

En la mateixa línia es va manifestar Pere Granados, alcalde de Salou, un dels municipis més afectats pels vessaments pel seu potencial turístic i per la seva ubicació, pocs quilòmetres al sud del pantalà de Repsol al port de Tarragona, un dels punts habituals de les fuites.

Pere Granados va valorar ahir "positivament" les mesures anunciades per Repsol perquè estan encaminades "a corregir els errors que s'han produït darrerament".

Que té Repsol a Tarragona?

La companyia Repsol està present a les comarques de Tarragona des de l'any 1971. Actualment, la seva presència suposa 1.200 llocs de treball directes, un nombre que pot arribar a duplicar-se si es tenen en compte els indirectes. El centre de producció més important de Repsol a Tarragona és la refineria del Morell, on es processen derivats del petroli (10 milions de tones a l'any). Al costat d'aquestes instal·lacions hi ha les plantes químiques, que fabriquen etilè (600.000 tones a l'any) i propilè (300.000 tones).

A banda d'això, Repsol gestiona un pantalà situat entre el port de Tarragona i les platges de la Pineda (Vila-seca), des d'on els vaixells descarreguen el cru que s'ha de refinar a la planta del Morell. Repsol també té una planta de gasos liquats que pot generar 500.000 tones a l'any de combustible domèstic, industrial i d'automoció. D'altra banda, la plataforma Casablanca, 43 quilòmetres mar endins al davant de la costa de les Terres de l'Ebre, canalitza la recerca de petroli a la zona de Tarragona.

stats