LA CRISI DE L'EURO
Crònica 05/10/2011

Goldman Sachs anuncia recessió a Espanya el 2012

Alemanya, França, Itàlia i Espanya entraran en recessió immediatament, segons Goldman Sachs. Els dos primers països en sortiran ràpidament, però Itàlia i Espanya passaran penúries tot l'any.

àlex Font Manté
3 min
Austera La ministra d'Economia, Elena Salgado, va insistir ahir que la recuperació econòmica passa per l'austeritat.

Barcelona.El 2012 serà pitjor que el 2011 si es compleixen les previsions de Goldman Sachs. El banc d'inversió va anunciar ahir una rebaixa de les seves previsions de creixement de l'economia mundial i, en el cas d'Europa, la retallada és dràstica. L'entitat nord-americana pronostica que els quatre grans països de l'eurozona (Alemanya, França, Itàlia i Espanya) recauran en la recessió. La culpa d'aquesta caiguda, segons Goldman, és dels líders del Vell Continent, que han estat incapaços de redreçar la crisi de l'euro i d'un petit país com Grècia.

El pronòstic de Goldman Sachs és que l'economia espanyola registri un descens del 0,2% en el quart trimestre del 2011, que tot just acabem de començar, i un 0,2% més en el primer trimestre del 2012. Això suposaria l'entrada d'Espanya en recessió (que equival a dos trimestres consecutius amb descensos en el PIB). Alemanya i França registrarien descensos semblants en aquest període. Però mentre que aquests dos països tornarien al creixement -moderat, això sí- en el segon trimestre del 2012, Espanya i Itàlia seguiran registrant caigudes del 0,1% fins al quart trimestre del 2012.

La previsió més pessimista

Aquest pronòstic és el més pessimista dels que s'han publicat fins ara. En el cas d'Espanya, totes les previsions van a la baixa però en menor grau. Abans-d'ahir, la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas), va retallar la previsió de creixement per al 2012 de l'1,5% a l'1%. El càlcul de Funcas és la mitjana entre les previsions de 18 entitats diferents.

La previsió de Goldman és que la recessió sigui suau i que no es registrin grans caigudes del PIB. De tota manera, l'informe confirma l'estancament de l'economia després que durant el 2011 s'hagués albirat un creixement d'una certa solidesa. L'eurozona va créixer un 1,8% i la previsió per aquest any és créixer un 1,6%. En canvi, si es compleix la previsió de Goldman Sachs, el 2012 el creixement serà d'un ínfim 0,1%.

Segons el banc, aquests pronòstics pessimistes millorarien si la governança de l'euro fos diferent i existís una direcció més clara del rumb que volen agafar els líders del continent. En aquest cas, Goldman assegura que millorarien les perspectives per a les economies del centre d'Europa, però no les dels països perifèrics. En estats com Espanya, la debilitat de l'economia serà "persistent" per molt que es creïn els eurobons, per exemple.

L'informe de Goldman Sachs també aporta alguna bona notícia per a Espanya. Concretament, l'entitat preveu que la desacceleració econòmica comportarà un descens de la inflació en tot el continent, cosa que podria afavorir una baixada de tipus d'interès per part del BCE, tal com reclamen els països més dèbils de la zona euro.

Austeritat o estímul?

La ministra espanyola d'Economia, Elena Salgado, va assegurar ahir que l'austeritat és "una prioritat absoluta" per garantir l'estabilitat de l'economia. Ho va dir el mateix dia que va assenyalar les retallades de les autonomies com a culpables de l'augment de l'atur.

Dilluns el comissari d'Economia, Olli Rehn, va posar Espanya com a exemple de país que ha aconseguit estalviar i estimular l'economia alhora. Però, vistes les pessimistes previsions per al 2012, no queda clar quins són els factors que estan estimulant l'economia. Rehn es va referir a les "reformes estructurals" que ha emprès Zapatero, però cap sembla que hagi impulsat el creixement.

L'atur s'ha mantingut pràcticament invariable malgrat la reforma laboral aprovada fa gairebé un any, la reforma de les pensions encara trigarà a aplicar-se, la reforma de la Constitució també (no entra en vigor fins al 2018) i les privatitzacions d'Aena i de Loterías (aquesta última, de moment, frustrada) han de servir principalment perquè l'Estat ingressi diners i pugui reduir el dèficit, però no per estimular el creixement econòmic.

stats