Crònica 16/05/2011

Gomà reclama el vot dels socialistes desenganyats

L'única opció d'ICV-EUiA per governar passa perquè el PSC segueixi fent-ho, una situació que el moment baix d'Hereu dificulta. Per evitar-ho, intenten sumar els qui han baixat del vaixell socialista.

Roger Tugas
2 min
Gomà, en la intervenció d'ahir al míting central d'ICV-EUiA de les municipals.

Barcelona.En el millors dels seus somnis, ICV-EUiA aspira a renovar un nou govern d'esquerres a Barcelona amb més pes ecosocialista. Volen obrir una "nova etapa" en què un PSC debilitat no disposi de tant marge per pactar amb CiU certs aspectes estratègics. Saben, però, que per aconseguir-ho han d'evitar que Xavier Trias i el PP sumin 21 regidors i obtinguin la majoria al consistori. I el principal enemic en aquesta missió, segons el candidat d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, és el moment baix pel qual passa el PSC. Els ecosocialistes -segons totes les enquestes- sembla que tenen els quatre regidors actuals garantits i per això va demanar el suport dels exvotants socialistes per frenar una majoria conservadora.

El seu alcaldable es va mostrar convençut ahir, en el míting central de campanya d'ICV-EUiA al Mercat de les Flors, que "la majoria de gent de Barcelona és d'esquerres" i, per tant, si van a votar, podran "frenar la victòria de la dreta i el continuisme i la inèrcia" que representa el PSC. Reforçada després de la multitudinària manifestació de dissabte, la coalició no es va estar de carregar també contra el PSOE, les seves reformes laborals i socials i la negativa a pagar el fons de competitivitat a Catalunya, i Gomà va demanar als socialistes desenganyats, que "no poden abstenir-se", que li facin confiança.

Defensa de la gestió conjunta

Tanmateix, malgrat desmarcar-se del PSC, no va renegar de la feina feta amb ell des de l'Ajuntament -des del 2008, Gomà és el segon tinent d'alcalde-, que hauria demostrat que "la lluita contra la crisi no implica retallar serveis socials". "Barcelona està més ben preparada per sortir de la crisi", va assegurar.

Les esperances dels ecosocialistes passen per patrimonialitzar la indignació i la mobilització contra les retallades i convertir-les en vots. Per aquest motiu, Gomà no va oblidar-se de reivindicar el suport de la seva formació als sindicats, en la marxa del dia anterior i en la iniciativa popular contra la reforma laboral. De fet, l'acte el conduïa l'actor Manel Barceló, que dissabte havia llegit el manifest final de la manifestació.

Precisament a les reaccions que va fer Artur Mas després de la protesta -va instar els partits d'esquerres a estar "calladets" perquè "els altres facin la feina"-, s'hi va referir irat el secretari general d'ICV, Joan Herrera. "Mas té l'obligació d'escoltar la gent que es va mobilitzar, perquè un demòcrata ha d'escoltar", va recriminar-li, i va afegir que "parla de diàleg, però apareix com un governant autoritari". En contra d'aquesta actitud, va reclamar un "vot de censura" a CiU el 22-M.

La crítica a la federació nacionalista excita el simpatitzant ecosocialista i el fantasma de la dreta el mobilitza. El líder d'EUiA, Jordi Miralles, va aconseguir arrencar aplaudiments quan va cridar a treballar perquè "a Barcelona no es pugui produir un Tea Party" format per CiU i PP. L'alternativa, el programa ecosocialista, la va resumir de manera simple: "treball, sí; retallades, no; transparència, sí; nuclears, no".

Eren les línies bàsiques que havien precedit les intervencions de diversos alcaldables d'ICV-EUiA davant d'un auditori d'unes 500 persones. També hi va participar el poeta andalús Luis García Montero, que va llegir -en català- La llibertat , de Joan Margarit. "La llibertat és un estrany viatge", diu el text. Un viatge en què els ecosocialistes veuen CiU com un obstacle, però també com una oportunitat per reivindicar un projecte propi a costa de canalitzar el descontentament que produeix la gestió del Govern.

stats